Larm om ny skogsbrand i Hultsfreds kommun

Den senaste veckan har det varit flera skogsbränder i Hultsfreds kommun. Under måndagseftermiddagen var det dags igen.

Två helikoptrar åker runt och vattenbombar, för att inte skogsbranden ska sprida sig.

Två helikoptrar åker runt och vattenbombar, för att inte skogsbranden ska sprida sig.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-22 17:04

Vid 16.20-tiden larmades räddningstjänsten till Brännehult, drygt en mil sydöst om Hultsfred, i närheten av Boda. När räddningstjänsten kom fram till platsen möttes de av en fullt utvecklad skogsbrand.

– Troligtvis har branden pågått i rätt många dagar, utan att någon har sett det. Vi misstänker att det beror på åskan, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred.

undefined
Drygt 30 brandmän är på plats och hjälper till.

Till slut var det skogsbrandflyget som upptäckte skogsbranden. Vid 19-tiden på måndagskvällen var det ett område på cirka 10 000 kvadratmeter som brann. I det läget var det fortfarande en viss brandspridning och personalen från räddningstjänsten fick kämpa rejält.

– Eftersom branden har pågått länge är det mycket värme och stor rökspridning. Det märks att branden har gått på djupet. För att lösa situationen på bästa sätt har vi två helikoptrar som åker runt och vattenbombar där inne, medan markpersonalen har säkrat kanterna. De kommer att jobba sig inåt under kvällen när det inte är lika varmt längre. Omkretsen på branden är cirka 400 meter, säger Ulf Bowein.

Hur ser tidsprognosen ut?

– För närvarande har vi 34 brandmän från Hultsfred, Målilla, Mörlunda, Järnforsen och Silverdalen som kommer att vara kvar under större delen av kvällen, tills mörkret kommer. Sedan räknar vi med att gå ner på en mindre styrka under natten och eventuellt går det att lämna över till markägaren under tisdagen. Vi får se hur det utvecklar sig.

UPPDATERING 19.30:

Nu har temperaturen inne i det eldhärjade området sjunkit och helikoptrarna har lämnat platsen. Det blir brandmännens uppgift att slutföra släckningsarbetet.

– Eftersom det glöder i rotsystemen måste vi få ner vattnet på djupet. Det går inte släcka från ovan, utan det är något som markpersonalen måste göra, säger Ulf Bowein.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!