Räddningstjänsten tar höjd för nya insatser

Det blev en riktig höghöjdsövning. En person hade halkat ner och blivit hängade i sin säkerhetsseke 10 meter över marken. En chansen att komma till undsättning var att fira ner sig, så kallad rappellering.

Det är högt... Riktigt högt. Det är viktigt att lita på utrustningen. Rappellering är ingen barnlek. Andreas Rodeland undsätter Rebecka Ovedal.

Det är högt... Riktigt högt. Det är viktigt att lita på utrustningen. Rappellering är ingen barnlek. Andreas Rodeland undsätter Rebecka Ovedal.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-08-21 20:00

Det var ett scenario när räddningstjänsten i Hultsfred övade rappellering vid Ikeafabriken och prova på att fira sig ner från de höga cyklontornen. Det blev en väldigt speciell övning för brandmännen i jourgruppen. Det är inte så ofta det blir tillfälle att öva rappellering. Allra minst på skarpa objekt som Ikeafabriken. I vanliga fall övar man på tekniken på ett berg i närheten.

undefined
Det är högt... Riktigt högt. Det är viktigt att lita på utrustningen. Rappellering är ingen barnlek. Andreas Rodeland undsätter Rebecka Ovedal.

– Det är väldigt värdefullt för oss att få öva på skarpa objekt, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap. Det är något vi strävar efter alltmer. Det känns tryggt att öva i de rätta miljöerna.

Och minst lika värdefullt är det för Ikeafabriken.

– Det är oerhört värdefullt för oss att brandmännen är vana vid miljön här, säger vd Klas Franzén, vi har ett gott samarbete med räddningstjänsten och det är jättepositivit. Vi har en komplex miljö här och det är viktigt att de lär sig hitta.

Räddningstjänsten har hållit flera övningar på fabriken.

– Vi är helt beroende av att ha ett bra samarbete, säger Klas Franzén.

undefined
Linus Ivarsson tog tillfället i akt att fira ner sig från ett av tornen på Ikeafabriken.

Fallolyckor av den här typen är dessbättre ovanliga. Men eftersom risken finns, behövs kompetensen.

– Vi har den här kompetensen på stationen i Hultsfred, säger Ulf Bowein, och vi kan göra insatser i hela kommunen.

Han tänker sig att rappelleringen kan komma att användas i skarpa lägen, exempelvis om någon ramlat ner i en silo, eller kanske en brunn, där det bara går att komma åt den nödställde uppifrån genom att fira ner sig. 

Eller kanske någon som ramlat i en bergsskreva och behöver hjälp att ta sig upp. Det finns många olika scenarion där den här tekniken kan komma till nytta. Men dessbättre är det inte ofta som brandmännen behöver ta till den.

undefined
Övningsledare var Robert Svensson, som är van klättrare. Både i räddningstjänsten och privat. Han har som specialuppdrag att ha koll på rappelleringsutrustningen.

Robert Svensson var övningsledare för den här rappelleringsövningen. Som van klättrare även privat, har han ett speciellt ansvar för den här verksamheten. Han är också utbildad för att kontrollera och besikta utrustningen. Och självklart är säkerhetskraven hårda. Hänger man i en lina tio meter upp i luften, vill man kunna lita på att den håller.

undefined
Det är noga med att fästa selarna på rätt sätt. Varje del kollas noga både en och två gånger, innan det är dags att klättra över staketet.

Förtroendet för utrusningen är A och O.  Även det en viktig del i den här övningen.

– Övningen gick bra, säger han, även om många av deltagarna är nya i kåren och inte har provat på det här tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!