Räddningstjänstens fina present: "Kommer göra stor nytta"

Räddningstjänsten i Hultsfred fick en riktigt fin påskpresent i år, när makerspace överlämnade en ROV, i dagligt tal kallad drönare.

Jonas Hjalmarsson och Michael Leijonhud från Makerspace överlämnade drönaren till Ulf Bowein och Michael Hesselgård från Räddningstjänsten.

Jonas Hjalmarsson och Michael Leijonhud från Makerspace överlämnade drönaren till Ulf Bowein och Michael Hesselgård från Räddningstjänsten.

Foto:

Hultsfred2017-04-02 14:00

- Den kommer att bli till stor nytta, säger räddningschefen Michael Hesselgård.

- Vi har ju en sommar framför oss, säger brandmannen Ulf Bowein, som ser flera användningsområden.

Eftersom den ska utrustas med en värmekamera kan drönaren användas för att spana efter skogsbränder, leta efter försvunna personer både på land och vid drunkningsolyckor. Även vid svåråtkomliga bränder i stora byggnader kan den visa sig vara ytterst värdefull för att lokalisera branden. Plus en hel del annat.

Det är ofta svårt att hitta fram till skogsbränder, eftersom de ligger oländigt till.

- Man kan se branden på långt håll, säger Michael Hesselgård, men när man kommer in i skogen ser man inte var den är. Det händer ofta att vi får backa tillbaka och skicka efter brandflyget. Men nu kan vi spara tid genom att skicka upp drönaren att spana åt oss. Det räcker oftast med att komma upp över trädtopparna så blir det en helt annan översikt.

- Fast det kräver förstås en del träning innan den kan sättas in i skarpt läge. Utbildningen kommer att sätta igång så fort som möjligt.

Den här drönaren har används i labmiljö på makerspace några gånger, men Michael Leijonhud, som ansvarar för anläggningen, tycker att den gör bättre nytta på räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!