- Det stämmer, skälet är att vi har olika syn på hur verksamheterna ska bedrivas rent praktiskt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).
- Båda organisationerna har förändrats var för sig sedan försöket inleddes, både strukturellt och personellt, så det har spretat en del, tillägger Stefan Larsson, räddningschef i Vimmerby. För att vi ska kunna skapa kraft och utvecklas vidare väljer vi att göra den här delningen.Till månadsskiftet
Den gemensamma operativa ledningsfunktionen, som inneburit att man haft en gemensam räddningschef i beredskap vid olyckor och bränder, avslutas redan vid månadsskiftet sedan man konstaterat att det inte fungerar så bra som man hoppats.
- Vi har testat det här i knappt två år och tanken var att det skulle permanentas om det slog väl ut, säger Lars Rosander. Av olika skäl har vi sett att det varit svårt att få det att fungera i praktiken, säger Rosander.
Vad mer exakt är det som inte fungerat?
- Vi har olika sätt att bedriva insatser vid olika larm. Hultsfred har sitt sätt att dra ut styrkor och Vimmerby sitt. Så det har inte varit lätt när Hultsfred gått in som chef och bestämt i Vimmerby och tvärt om. Det har blivit en kulturkrock kan man säga. Därför har vi haft svårt att få det att fungera fullt ut, på ett bra sätt.
Men inga hard feelings?
- Absolut inte. Och vi avslutar ju inte övrigt samarbete, utan det berör enbart den gemensamma operativa ledningsfunktionen.
Stefan Larsson kommenterar det hela så här.
- Vi kommer fortsätta stötta varandra vid större händelser som tidigare och fortsätta samarbeta kring inköp och tillsyn bland annat.
Var det Hultsfred eller Vimmerby som tog initiativet till delningen?
- Vid utvärderingar har vi sett att funktionen varit undermålig, så allt sker i samsyn.
Kommer gemene man att märka något av förändringen?
- Nej, det märktes ingen skillnad vid införandet i januari 2015 och det kommer inte märkas nu, utan räddningstjänsten kommer med lika mycket resurser som tidigare.
Charlotte Madestam