Rally med traktordoktorn

Håkan Glindell brinner för äldre traktorer och tycker många bara står och förblir skrot. På lördag anordnar han veterantraktorrally i Virserum för att få traktorerna att rulla igen.

Håkan Glindell, tillsammans med dottern Klara.

Håkan Glindell, tillsammans med dottern Klara.

Foto:

Hultsfred2007-07-25 07:44

Det tuffar och puffar. Ljuden kommer från en gammal traktor av märket Volvo. Håkan Glindell njuter. Men hans favorit är dock märket Ferguson, som han samlar på.
Femton traktorer
Ett intresse för traktorer har han alltid haft, men intresset tilltog inte på allvar förrän 2004 då han köpte sin första grålle. Sedan dess har det blivit en hel del traktorer. Håkan räknar med att han i genomsnitt köper fem traktorer per år.
Just nu är han uppe i femton stycken, varav det endast är fem som inte fungerar.
Dessutom samlar han på Fergusontillverkade redskap. Ferguson, som firade 60 år förra helgen, har utformat ett 90-tal olika redskap till traktorerna och Håkan har samlat på sig en hel del.
- Jag har som mål att starta upp ett eget museum och komplettera det enda Fergusonmuseum som redan finns i Ringarum. Jag har fått tag i lokal som möjligtvis är lämplig och förhoppningsvis kanske man kan komma igång nästa år, förklarar Håkan och visar en ovanlig variant av tallriksplog.
Den äldsta traktorn som han har är en amerikanskbygd Fordson från 1922.
För att sätta fart på traktorerna ute i byarna arrangerar Håkan, på lördag, ett veterantraktorrally i Virserum. Alla med traktorer från år 65 och äldre är välkomna att delta. Hittills har nio anmälningar kommit in och Håkan tycker det vore kanon med fler än tio deltagare.
- Blir det upp mot femton anmälningar är jag riktigt nöjd.
Det ska även noteras att det inte handlar om något fartrally. Det kommer, längs den tre mil långa sträckan, finnas tipsfrågor och ett grillstopp, där det bjuds på dragspelsmusik. Målgången äger rum vid Strömsholmen.
- Ekipagen får gärna vara utrustade med någon form av medåkningsmöjlighet, typ vagn med soffa eller liknande. Då får folk möjligheten att åka med och det kan ju vara kul, säger Håkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om