Tre huvudskyddsombud från Vård och omsorg i kommunen, Susanne Ivarsson, Lena Persson och Lena Murtto jobbar alla i den främsta frontlinjen och de fick ett ovanligt tillfälle att informera de styrande i kommunen om hur det varit att jobba i vården under det senaste året, pandemiåret 2020.
– Vi fick tre frågor att besvara, vad som varit bra, vad som kunde vara bättre och vad som påverkar oss mest i jobbet nu säger Susanne Ivarsson, och det som fungerat bra var att många avdelningar var snabba med att bemanna upp.
På det viset har man kunnat täcka upp frånvaro på avdelningen och på det viset minskat risken för smittspridning.
– Det har också varit bra med skyddsutrustning, säger hon. I alla fall när vi väl fick ut den. Det blev lite kamp innan vi fick skyddsutrustningen.
På pluskontot noterar också ett gott samarbete mellan skyddsombuden och avdelningscheferna. Ett samarbete som pågår regelbundet.
– Över huvudtaget känner jag att cheferna lyssnar mer och mer på oss skyddsombud och det känns bra, tycker Susanne Ivarsson.
Hon pekar också på att hemtjänsten haft en tuffare situation, än de som jobbar inne på boendena. Inte minst som om de utsatts för en del kränkande tillmälen vid olika tillfällen.
– Det finns de som kallat dem för "Dödspatrullen" och liknande, säger Susanne Ivarsson. Det är inte acceptabelt på något vis, det är ju inte de som sprider smittan.
Många av fullmäktiges ledamöter tog ordentligt illa vid sig och uttryckte ett spontant stöd. Vårdpersonalen ska hyllas, inte hånas, var ett stående inslag bland kommentarerna.
Det som kunde vara bättre, tycker Susanne Ivarsson och hennes kollegor, är först och främst kommunikationen. Där kunde hon sätta fingret på en lång rad brister.
Det som påverkar mest i vardagen just nu är annars skyddsutrustningen.
– Det var kamp för att vi skulle få ut skyddsutrustningen i början, säger Susanne Ivarsson, men när vi väl fått ut den har det funnits i tillräcklig omfattning. Men ibland av tvivelaktig kvalité. Vi har haft munskydd som kändes som i var av glasull. Och visiren kan skapa både huvudvärk, eksem och andra problem.
Pandemin ger också ett starkt inslag av stress på jobbet, en stress och en oro för att dra hem smittan till familjen.
– Det finns också en oro för att behöva stanna hemma för lite ont i halsen. Hur ska det gå på jobbet då, frågar man sig, säger Susanne Ivarsson.