Många anser att lärarlyftet snarare sänker och kränker lärarkåren. Statens satsning på ett lönepåslag på 2 500 kronor i månaden för vissa lärare, har lyckats splittra en lärarkår– i och med att pengarna inte räcker till alla lärare som är kvalificerade.
I Hultsfreds kommun är det totalt 80 personer som får del av pengarna. Utöver 72 lärare, även åtta på förskola eller fritidshem.
Bara tre av tio
Det motsvarar bara runt 30-35 procent av det totala antalet anställda som uppfyller kriterierna för lärarlyftet.
Så det finns exempel där två lärare med samma utbildning, erfarenhet och ansvar, och som gör samma jobb sida vid sida för elevernas kunskapsutveckling nu hamnat i varsin grupp. En får 2 500 kronor mer i månaden, den andra inget.
Klyfta mellan kollegor
Sedan det blev känt vilka lärare som får del av lärarlyftet har tidningen kontaktats av flera lärare.
De vill alla vara anonyma, men berättar oberoende av varandra om en klyfta mellan kollegorna som växer sig allt större.
När det sedan stod klart att förstelärarna dessutom skulle få del av pengarna – ja, då växte sig frustrationen och besvikelsen ännu större.
– Förstelärarna har ju redan tidigare fått ett lönepåslag på 5 000 kronor. I och med att de nu får del av även lönelyftet skiljer det så mycket som 20 000 kronor mellan de lägst och högst betalda lärarna på Lindblomskolan.
– Jag kan förstå att de som arbetat längre har högre lön, det är självklart. Men att det skiljer så mycket trodde jag inte, och att de som redan har en hög lön ska få vara med och dela på de här nya pengarna känns så orättvist.
Man går så långt som att säga att det bara är i något enstaka fall som det märks att det finns förstelärare, än mindre märker man vad det resulterar i på skolan.
– Ingenting som motiverar den stora löneskillnaden i alla fall, säger en lärare tidningen talat med.
– Det finns inget annat i förstelärarnas uppdragsbeskrivning som vi ser skulle utveckla elevernas kunskap mer, säger en annan. Det är snarare så att vi måste täcka upp för dem när de ska gå ifrån på möten och annat.
Olyckligt beslut
Så det var ett mycket olyckligt beslut att ta med även förstelärarna i lärarlyftet anser flera lärare som känner sig uppgivna. De känner att deras arbete inte är lika mycket värt.
Bittra och ledsna
Det talas om bitterhet, frustration och ilska. Många känner sig överkörda och framför allt känner många sig ledsna.
– Jag älskar mitt arbete, men efter den här smällen känns det inte lika kul att ge järnet på jobbet, när jag vet att jag ändå inte belönas.
Söka annat
Tanken på att söka något annat pockar på. I en annan kommun, eller inom någon helt annan bransch till och med.
– Pendlingsavståndet till exempelvis Åseda är inte så långt. Uppvidinge kommun har dessutom beslutat komplettera det statliga bidraget med en kommunal satsning.
– Där får alla legitimerade lärare som har en tillsvidareanställning ett lönepåslag på 2 500 kronor i månaden. Specialpedagoger och speciallärare ytterligare 1 000 kronor.
– Där undantas dessutom alla förestlärare och summan ges som ny fast lön, utan tidsbegränsning. Så där visar man att man värdesätter lärare.