I går presenterade SKL, Sveriges kommuner och Landsting, sin rapport Öppna jämförelser grundskola 2016.
Inte helt oväntat tappar Hultsfreds kommun ganska rejält och sjunker från plats 126 till 212.
– Det flaggade jag för redan förra året när vi lyckades så bra, säger Per Theorin. Vi såg att avgångseleverna 2014 hade otroligt bra resultat jämfört med nästa årgång, för sådant brukar man kunna se redan på ingångsresultaten.
Många nyanlända
Dessutom har det av naturliga skäl bidragit att Hultsfred fått en väldigt stor andel nyanlända elever, och att många kom sent och därför inte hann nå de uppsatta målen.
– Jag ser egentligen inte med oro på att vi placerar oss på plats 212 i år, säger Theorin. Det får inte missförstås, men jag tar mätningen med en nypa salt. Både nu och när vi placerade oss så bra. Mätningen görs bara vid ett tillfälle, den säger inte hur vi lyckas över tid,så trots att vi tappar 86 placeringar säger det inte att utbildningen blivit så mycket sämre på ett år.
83 procent i fjol
Jämförelserapporten visar att endast 73 procent av niondeklassarna nådde kunskapskraven i alla ämnen. Att jämföra med 83 i fjol och 70 året innan det. Det placerar Hultsfred på plats 183 av 290 kommuner.
Tar man matematik, där kunskapskraven uppges minska över hela landet, som ett exempel klarar 84 procent godkänt, vilket ger plats 236.
Meritvärdet gläder
78 procent är behöriga till alla yrkes- och estetiska program. Exakt lika många som är behöriga till ekonomi, samhäll, humanistiska, teknik och naturvetenskapliga program.
Per Theorin tittar gärna lite extra på meritvärdet i årskurs nio, som ligger på 221,5. Det ger en 105:e plats i landet, vilket också betyder att Hultsfred har tredje bästa värdet i länet, efter Västervik och Borgholm.
– Man kan säga att det visar att vi lyckats bättre än vad vi förväntas göra, när bland annat kön, utbildningsnivå på föräldrarna och antalet nyanlända räknats in. Det visar också att även om en elev är underkänd i ett ämne, så där den lyckas – lyckas den bra.