Rasmus och Agneta fick bilarna saboterade: "Kommer få skämmas"

Tidig morgon mellan onsdag och torsdag blev ett tiotal bilar vandaliserade på en parkeringsplats utanför ett flerfamiljshus i Hultsfred. Rasmus Nyberg, 23, är en av dem som blivit drabbad. "Jag vaknade av ett samtal från polisen", säger 23-åringen.

Rasmus Nyberg, 23, från Hultsfred hade bilen parkerad utanför huset han bor i. Den tillsammans med nio andra bilar blev under natten saboterade.

Rasmus Nyberg, 23, från Hultsfred hade bilen parkerad utanför huset han bor i. Den tillsammans med nio andra bilar blev under natten saboterade.

Foto: Privat

Hultsfred2024-08-01 19:00

Det var runt 04.30 under natten mot torsdagen som polisen fick ett samtal om misstänkt skadegörelse centralt i Hultsfred. Ett tiotal bilar hade vandaliserats och klottrats på. Rasmus Nybergs bil som han ägt i dryga två månader var en av dem. 

– Det är väldigt tråkigt. Jag vaknade upp av att polisen ringde och meddelade att ett gäng bilar på parkeringen utanför mig blivit saboterade. När jag tittade ut genom fönstret såg jag min egen bil helt full av klotter. Jag har haft den i två månader.

– Något sånt här har aldrig hänt mig. Det känns väldigt trist att behöva betala för att någon annan väljer att förstöra vad som är mitt. 

undefined
"Det är tråkigt att man inte kan ha sin bil parkerad där man bor", säger Rasmus Nyberg.
undefined
Rasmus Nyberg, 23, från Hultsfred hade bilen parkerad utanför huset han bor i. Den tillsammans med nio andra bilar blev under natten saboterade.

Nu väntar besked från försäkringsbolaget och på frågan om hur Rasmus känner inför att parkera på platsen igen svarar han: 

– Vi får bara hoppas att det inte händer igen. Jag har ju ingen annanstans att stå. Å andra sidan känns det som att det kvittar vart man parkerar. 

En annan person som fått sin bil nedklottrad är Agneta Eriksson som också bor i området. Hon fick veta det genom att en granne ringde på dörren för att berätta det under morgonen.

– Bilen är inte ny, men det är lika tråkigt för det, säger hon.

undefined
Några av bilarna har fått sina vindrutetorkare bortryckta.

På ena sidan av bilen har någon sprejmålat två hakkors, och på den andra ett hakkors och en smiley. Utöver det har vindrutetorkaren till bakrutan slitits bort.

– Smileyn hade väl varit okej att åka runt med, men det andra vill man ju inte åka runt och visa upp. Jag kommer att få skämmas, säger hon.

När Vimmerby Tidning möter henne runt lunchtid på torsdagen har hon redan hunnit ringa till en billackerare för att så snabbt som möjligt få bort motiven. Utan att egentligen tro att det skulle fungera har hon också själv testat att gnugga på färgen med en duk eller papper, men det gjorde, precis som väntat, ingen skillnad.

– Mannen jag pratade med sa att det kan ta upp till fem veckor innan det går att lösa lackering, så nu ska jag höra mig för om någon provisorisk lösning. Man kanske får tejpa över eller så.

Under de år som Agneta bott i området har hon inte varit med om något liknande. Tittar man sig runt på parkeringen ser man bilar med mer "oskyldiga" motiv så som streck, smileys och randomiserade mönster, men på andra går det att läsa fraser så som "du är död".

Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse och olaga hot.

undefined
Agneta Eriksson blickar ner på sin nedklottrade bil. "Bilen är inte ny, men det är lika tråkigt för det", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!