En följd av pandemin – råttinvasion att vänta

Pandemin bidrar till en rekordstor råttinvasion. Att vi semestrar hemma och nyttjar närområdet till bostaden på ett annat sätt bidrar till gott om mat för gnagarna. Men det finns knep för att hålla råttorna borta.

Råttinvasionen var rekordstor förra året. Att vi semestrar hemma och nyttjar närområdet till bostaden på att annat sätt än innan coronapandemin bidrar till att det finns gott om mat för gnagarna.

Råttinvasionen var rekordstor förra året. Att vi semestrar hemma och nyttjar närområdet till bostaden på att annat sätt än innan coronapandemin bidrar till att det finns gott om mat för gnagarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hultsfred2021-05-27 20:30

– Förra året blev det extremt mycket råttor. Vi ser att det är ett växande problem, så vi har ingen anledning att tro att det blir en minskning i år.

Den bedömningen gör Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Bolaget låter oss ta del av statistik, som visar att saneringspartnern Nomor gjorde 51 654 gnagarsaneringar i fjol, jämfört med 45 688 året dessförinnan.

Lokala siffror visar att 13 saneringar gjordes hos kunder i Hultsfred och Vimmerby, jämfört med 7 under 2019.

– Jag tror inte att dessa kommuner är några av våra starkaste fästen men siffrorna bekräftar ändå den nationella statistiken. 

undefined
"Använd semestern till att göra snyggt i trädgården, så maten inte finns där och råttorna inte hittar någonstans att bo", tipsar Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Att fler jobbar hemifrån och mer ledig tid tillbringas i hemmet bidrar till att mer skräp och matrester slängs i den egna soptunnan.

– Råttor och möss rör sig kring oss människor, för där finns det mat, säger Håkan Franzén som tipsar om hur man undviker råttor kring bostaden:

* Håll rent och se till att sopkärl och komposter är väl tillslutna med lock så att soporna är oåtkomliga.

* Plocka regelbundet bort fallfrukt från trädgården.

* Skär ner buskage och växtlighet direkt intill fastigheten som erbjuder skydd för gnagare.

* Plocka bort virkeshögar, taktegel, skräp och bråte.

– Jag brukar säga att man ska ägna sommaren åt att göra snyggt i trädgården, så maten inte finns där och råttorna inte hittar någonstans att bo. Har man råttorna omkring sitt boende nu är risken stor att de flyttar in i huset till hösten, säger Franzén och tillägger:

– Se över husgrunden, finns det håligheter där de kan ta sig in, hur ser det ut vid avloppsledningarna, är de hela och täta. Det ska man se över nu på sommaren, till hösten är det lite för sent.

Att vi semestrar hemma och nyttjar närområdet till bostaden på annat sätt än innan pandemin bidrar till att mer skräp slängs i parker, på gator och runt badstränder.

– När vi rör oss ute och har mat med oss blir det rester och annat som är mums för råttorna. Rör vi oss mer ute, vilket vi gör eftersom vi inte kan resa lika mycket, då blir det här följden.

– Det är allas ansvar att inte lämna matrester och skräp efter sig och för kommunen att hålla koll på parker och tömma papperskorgar, så vi slipper se råttor springa omkring. De blir ju ganska stora, många upplever det som äckligt och de kan ju också sprida olika sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!