Räv tog chihuahua i villaområde: "Jätteförkrossad"

Natten till tisdagen förlorade Mayvor Nosseroth sin chihuahua Dessi. En räv sprang fram och tog hunden. "Det är väldigt tragiskt att bli av med en familjemedlem på det viset", säger dottern Frida Rauch.

Chihuahuan Dessi blev tagen av en räv under natten till tisdagen. "Min mamma är jätteförkrossad", säger Frida Rauch.

Chihuahuan Dessi blev tagen av en räv under natten till tisdagen. "Min mamma är jätteförkrossad", säger Frida Rauch.

Foto: Privat

Hultsfred2023-03-15 18:00

Händelsen inträffade på Skogsfrugränd, som ligger i Stålhagens villaområde i Hultsfred.

– Vi vill gärna göra andra uppmärksamma på vad som har hänt, så att det inte händer igen, säger Frida Rauch som har varnat för räven i flera inlägg på Facebook.

När Vimmerby Tidning når Frida Rauch är hon hos sin mamma, Mayvor Nosseroth.

– Hon har lite svårt att prata om det, så det är jag som pratar i stället.

undefined
Chihuahuan Dessi blev tagen av en räv under natten till tisdagen. "Min mamma är jätteförkrossad", säger Frida Rauch.

Dottern berättar att Mayvor hade vaknat vid tretiden på natten.

– Hon gick ut på trappen och släppte ut sin hund, som fick kissa under tiden hon tog en cigarett. Rätt som det var kom räven och högg Dessi, som hunden heter, över ryggen och sprang iväg med henne in i skogen, säger Frida Rauch och fortsätter:

– Hon har sett den här räven i området flera gånger tidigare, men då har den inte visat något intresse mot hunden. Men nu var den väldigt orädd och närgången. Mamma stod bara fem, tio meter ifrån hunden. Hon hade även ytterlampan tänd, så det var ljust på gården. Men räven tog henne ändå.

Dessi var en nioårig chihuahua.

– Vi har inte riktigt förstått vad det är som egentligen har hänt. Min mamma är jätteförkrossad.

Efter händelsen har familjen varit i kontakt med kommunen, Jordbruksverket och länsstyrelsen.

– De har uppmanat att vi ska försöka skrämma räven. Den har antagligen tagit sig in i området på grund av att den har lätt tillgång till mat. Det bor mycket katter i området och folk har kaniner i trädgårdarna.

undefined
"Det var en stor, fin räv. Det var ingen skabbräv", säger Frida Rauch. (Räven på bilden är inte samma räv som beskrivs i artikeln.)

Mattias Persson är vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Det är ingen vanlig händelse, säger Mattias Persson som har uppgifter om två liknande händelser i länet.

– 2015 var det en räv som hade tagit en hund i Emmabodatrakten. 2021 var det en räv som tog en hund uppåt Vimmerbytrakten. Det var också en chihuahua.

Han rekommenderar att man skrämmer bort räven om den dyker upp i ens villaträdgård. Mattias Persson berättar vad lagen säger om skyddsjakt på räv:

– Räv som kommer in på gård eller trädgård och orsakar skada eller olägenhet får jagas året runt. Är det inte detaljplanelagt område får man skjuta den om den kommer in på gården.

Men inte i detaljplanelagt område?

– Nej, då måste man ha skottlossningstillstånd från polisen. Men kommunjägaren skulle möjligtvis kunna fånga in den, om det nu är ett problem som är vanligt förekommande i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!