Refugen som Vägverket glömde

Järnforsens Samhällsförening är inte nöjd med hur Vägverket har skött sina åtaganden gällande planteringarna i de nybyggda refugerna som antingen är vildvuxna eller halvdöda. För att komma tillrätta med detta problem överlämnade föreningen under gårdagen en skrivelse till Vägverket där man kräver att detta ska åtgärdas omedelbart.

Ta bort planteringarna i refugerna i Järnforsen anser Johan Bjelke, Rose-Marie Rydstrand och Frank Ståhl från ortens samhällsförening.

Ta bort planteringarna i refugerna i Järnforsen anser Johan Bjelke, Rose-Marie Rydstrand och Frank Ståhl från ortens samhällsförening.

Foto:

Hultsfred2009-06-17 06:17


Det har gått drygt ett år sedan som Vägverket slutförde ombyggnationen av genomfartsleden i Järnforsen och i samband med byggnationen så uppfördes även fem stycken refuger längs med vägen vars avsikt är att dämpa farten.
I dessa refuger anlades stora planteringar med påskliljor och kärleksört som till en början var mycket fina.
Men vid slutet av sommaren stod det klart att ingen skötte om dessa planteringar som då de var helt vildvuxna.

Ilskna till
När nu årets sommarsäsong har inletts så ser planteringarna än värre ut, för flera av planteringarna är vildvuxna medan andra är helt kala på grund av att vägsaltet som spreds i vintras har tagit död på växtligheten.
Detta faktum har fått ortens samhällsförening att ilskna till rejält och under början av veckan bjöd man in till ett öppet möte med ortsborna där man diskuterade hur man skulle gå till väga för att få Vägverket att göra något åt de anskrämliga planteringarna.
- Det ser för bedrövligt ut och är inte någon inbjudande syn när folk åker genom samhället. Jag har aldrig sett något liknande någon annanstans utan på andra ställen sköts planteringarna så fint, säger Frank Ståhl, ordförande i Järnforsens Samhällsförening.

Enades om skrivelse
Vid mötet enades man om att sätta samman en skrivelse som ska skickas in till Vägverket där man begär att planteringarna ska tas bort och ersättas med plattor eller beläggning.
Men Frank Ståhl hann inte med att posta brevet till Vägverket. För under gårdagen fanns Björn Svensson som är ansvarig för drift och underhåll inom Vägverket i Kalmar län på plats i Järnforsen tillsammans med personal från Skanska. De skulle bland annat besiktiga ett antal nyligen genomförda åtgärder som gjorts längs med vägsträckningen under våren. Naturligtvis tog Frank tillfället i akt och överlämnade brevet personligen till Björn.
- Vi hade ingen aning om att det anlades stora planteringar utan det var vår entreprenör som gjorde det själva utan vår vetskap. Därför finns det inget skötselavtal med någon om att ta hand om planteringarna. Hade vi vetat om det här i tid hade det aldrig blivit så här, säger Björn Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om