Regeringsförslag om mobilförbud fÄr ros och ris

Regeringen vill förbjuda elever att anvÀnda mobiltelefoner under lektionstid. Förslaget tas emot med bÄde ris och ros och pÄ AlbÀcksskolan finns redan mobilskÄp.

Adam Petersson och Sulaiman Zabihullah i SA16 tycker det skulle vara fler nackdelar Àn fördelar med ett mobilförbud i klassrummet. SÄ hÀr lÄngt finns det dock inga uppgifter i regeringsförslaget, om förbudet ska omfatta Àven gymnasiet.

Adam Petersson och Sulaiman Zabihullah i SA16 tycker det skulle vara fler nackdelar Àn fördelar med ett mobilförbud i klassrummet. SÄ hÀr lÄngt finns det dock inga uppgifter i regeringsförslaget, om förbudet ska omfatta Àven gymnasiet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-02-04 21:30

Förslaget Àr en del av Januariöverenskommelsen och ska kunna gÀlla frÄn 1 januari 2021.

Redan i dag kan dock rektorer besluta om deras skola ska vara mobilfri, sÄ sedan hösten 2017 inleds lektionerna pÄ AlbÀcksskolan med att lÀraren samlar in mobiltelefonerna i ett skÄp i klassrummet.

– Anledningen Ă€r att vi vill hjĂ€lpa eleverna att hĂ„lla fokus pĂ„ lektionerna. Vi mĂ€rkte tidigare att mobilerna störde elevernas enskilda arbetsro, sĂ€ger rektor Karolina Karlsson, som tycker att det gick förvĂ„nansvĂ€rt bra att införa.

– Det blev inte mycket reaktioner, sĂ€ger hon.

Har ni mÀrkt nÄgon effekt?

– Ja, det mĂ€rks att det Ă€r ett störningsmoment mindre, Ă€ven om datorerna finns kvar som distraktion, sĂ„ stör de inte lika mycket som telefonerna och Ă€r lĂ€ttare att lĂ€gga undan.

Enligt eleverna Àr det lite skiftande hur hÄrda lÀrarna Àr. Hanna Ankarberg Lagergren exempelvis hÄller hÄrt pÄ regeln.

– Mobilförbud i klassrummen, sĂ„ sĂ€ger ordningsregeln, dĂ„ ska man hĂ„lla pĂ„ det, tillĂ€gger hon medan hon samlar in telefonerna i 7A.

– Jag tycker det Ă€r bra, sĂ€ger eleven Sitti Ekström. DĂ„ blir man inte störd och pĂ„verkad av det som kommer pĂ„ telefonen.

Klasskamraten Alice Karlsson gillar det inte.

– Det Ă€r skit, sĂ€ger hon. Jag Ă€lskar min mobil.

Men alla lÀrare Àr inte lika hÄrda lÀngre. Det vittnar niondeklassare om.

– FrĂ„n att lĂ€rarna var stenhĂ„rda nĂ€r vi gick i sjuan, sĂ„ har det mjukats upp lite och vi fĂ„r ha telefonen i fickan, sĂ€ger Jacob Persson. Men det funkar ju pĂ„ samma sĂ€tt egentligen, för vi fĂ„r inte plocka upp dem.

– SĂ„ vi har ljud och vibration avstĂ€ngt under lektionerna, för att vi inte ska lockas att titta utan man fĂ„r vĂ€nta till rasten. Det Ă€r skönt att lĂ€gga undan mobilen ett tag, tillĂ€gger övriga kring bordet, Oscar Svensson, Amelia Rosenlund, Awon van Dyck och Jonna Rosberg.

Charlotte Söderling, rektor pÄ EmÄdalskolan i Mörlunda och JÀrnforsens skola, vittnar om att mobilerna inte medför nÄgra problem pÄ lÄg- och mellanstadiet.

– DĂ€r har eleverna inte sina mobiler med sig in i klassrummet, om de ens har mobilen med sig till skolan. Det Ă€r nog ett problem som vĂ€xer sig större upp i Ă„ldrarna.

Enligt utbildningsminister Anna Ekströms pressekreterare Fredrik Persson Àr det inte bestÀmt Àn om förbudet ska omfatta Àven gymnasiet.

– Det Ă€r bara ett förslag Ă€n sĂ„ lĂ€nge, som inte Ă€r utarbetat i detalj, sĂ„ det finns inget svar pĂ„ den frĂ„gan, sĂ€ger han.

Adam Petersson och Sulaiman Zabihullah i SA16 tycker det fungerar bra redan i dag, med "frihet under ansvar".

– Vi anvĂ€nder mobilerna jĂ€ttemycket i studiesyfte, bland annat för att fota av tavlan, sĂ€ger Adam Petersson, som tycker lĂ€rarna pĂ„ gymnasiet Ă€r duktiga pĂ„ att se till sĂ„ inte telefonerna anvĂ€nds pĂ„ fel sĂ€tt.

– Min Ă„sikt Ă€r att det skulle vara fler nackdelar Ă€n fördelar med en ny lag som förbjuder mobilerna i klassrummen.

AlbÀcksskolan anvÀnder sig redan i dag av mobilskÄp. Albin AssargÄrd och Damir Hekic Bisak hÀmtar sina telefoner hos lÀraren Hanna Ankarberg Lagergren efter lektionens slut.
AlbÀcksskolan anvÀnder sig redan i dag av mobilskÄp. Albin AssargÄrd och Damir Hekic Bisak hÀmtar sina telefoner hos lÀraren Hanna Ankarberg Lagergren efter lektionens slut.

Enligt förslaget, som förvÀntas lÀggas fram under hösten, ska en ny lagstiftning kunna gÀlla frÄn 1 januari 2021.

Mobilförbud införs i klassrum – rektor och lĂ€rare har rĂ€tten att bestĂ€mma om mobiler "kan/ska anvĂ€ndas vid olika tillfĂ€llen med bestĂ€mda syften", stĂ„r det i överenskommelsen som Ă€r en del av Januariöverenskommelsen mellan partierna S, MP, C och L.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!