Rekordår för bisvärmar – nu startar man svärmtelefon

Helt plötsligt sitter det en hel svärm med bin i äppelträdet. De har kommit från ingenstans och slagit sig ner i din trädgård. Trots att du för allt smör i Småland inte vill ha dem där.

 "Så här bygger bina i kupan" berättar biodlaren Patrik Axelsson som är en av de som är redo att rycka ut och fånga in vilsekomna bisvärmar.

"Så här bygger bina i kupan" berättar biodlaren Patrik Axelsson som är en av de som är redo att rycka ut och fånga in vilsekomna bisvärmar.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Hultsfred2021-06-15 15:00

Det finns dock ett nationellt telefonnummer att ringa för att gå hjälp. Biodlarförbundets Svärmtelefon, där man kan knappa in sitt postnummer, för att bli kopplad till en lokal biodlare som kan komma och hjälpa till.

Patrik Axelsson i Hultsfred är en av dem som är listad och redo att rycka ut. Han har fått göra några utryckningar i vår för att ta hand om svärmar som slagit sig ner på mindre lämpliga ställen. Och de övriga två svärmfångarna i Vena-Hultsfreds biodlarförening har också varit ute på uppdrag. Sett över landet har det varit ovanligt många svärmningar i år, rapporterna duggar tätt i media. Men just här i Hultsfredstrakten har det inte varit någon rusning.

När det väl händer är det viktigt att ta vara på bina, då de är viktiga för miljön och växtligheten. Dessutom honungsbin är snälla av sig. 

Medan huvudklungan i svärmen sitter där i äppelträdet och väntar, har man spanarbin ute, med uppdrag att hitta en ny boplats för svärmen.

– Det brukar gå ganska enkelt om man bara komma åt dem, säger Patrik Axelsson, de sitter alltid tätt tillsammans i en stor klump och man kan skaka ner dem i en låda. Det är viktigt att vara rädd om bina, de gör stor nytta i miljön. Och om vi inte tar hand om svärmen, så finns risken att de flyttar vidare och slår sig ner på ett än mer olämpligt ställe. Kanske i en skorsten. Och då kanske det blir ett fall för Anticimex.

 Så när Patrik Axelsson väl har fått svärmen i lådan, är det bara att köra iväg och stoppa in den i en kupa igen. Där finner sig bina snart till rätta och börjar bygga sin vaxkakor och påbörja honungsproduktionen.

Torbjörn Engelkes, ordförande i Vena Hultsfred biodlarförening berättar att svärmningen är ett sätt för bina att växa som organism. Att skapa nya samhällen.

– Det är en lite äldre drottning och lite äldre bin som svärmar, förklarar han.

Så drottningen tar sina trotjänare med sig och drar. Varför det händer kan ingen säga exakt. Det händer även om biodlaren gör allt för att det inte ska ske.

– Vi kan bara försöka påverka dem, säger Patrik Axelsson, men i slutänden gör de som de vill.

– Vi är tre biodlare i Vena-Hultsfred biodlarförening som anmält oss som svärmfångare, och behövs det kan vi ringa in fler i föreningen som kan fånga svärmar, säger Torbjörn Engelkes.

Drottningen är hon med en blå prick i mitten. Och som medelpunkten i bisamhället är det där hon ska vara.
Drottningen är hon med en blå prick i mitten. Och som medelpunkten i bisamhället är det där hon ska vara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!