Rekordartat överskott för Hultsfred

2018 blev ett bra år för Hultsfreds kommun. Kanske ett av de bästa någonsin, när det gäller bokslutet. Det visar på ett överskott på nästan tre gånger så mycket som man räknat med.

Hultsfred2019-03-06 22:30

På sista raden står det +27,7 miljoner kronor. Och i budgeten för 2018 räknade man på +9,3 miljoner.

– Vi har ett finansiellt mål att överskottet ska vara två procent av inkomsterna från skatter och statsbidrag. Det skulle bli 17 miljoner, så det målet har vi överträffat med god marginal, säger ekonomichefen Henric Svensson.

– I kväll kan vi fira, säger Åke Nilsson (KD) förste vice ordförande i kommunstyrelsen, men det finns stora utmaningar för oss framöver.

Då tänker han i första hand på att befolkningen i kommunen har börjat minska igen, efter den extrema ökningen under 2016 och 2017.

– Men vi ser också att sjukskrivningstalen har börjat öka bland vår personal, vi kanske har kört för hårt med dem. Det är en sak vi måste ha ögonen på.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) håller med om att man behöver hålla koll på utvecklingen, men han tycker ändå att Åke Nilsson är dysterkvist i överkant.

– Man får inte vara för negativ, säger han, vi ligger fortfarande 600-700 invånare över normalläget, säger han, och de satsningar som görs runt om i kommunen är guld värda. Förskolan i Hultsfred, satsningen på skolorna i Mörlunda, Målilla och Silverdalen.

– För att inte tala om jättesatsningen på äldreomsorgen, fortsätter han.

Det finns en lång rad anledningar till det rekordartade överskottet. Det mesta av verksamheten har gått ihop sig, tre äldreboenden har sålts till föreningen Trygga Hem.

– Det gör att vi kunnat amortera av 25 miljoner på våra lån, säger Henric Svensson, det stärker vår ekonomi en hel del.

Men amorteringen till trots är kommunkoncernens låneskuld på i storleksordningen en halv miljard. Siffor som har respekt med sig.

Överskottet gör det också möjligt att fondera nästan tio miljoner för kommande behov. Det finns en reservfond för ändamålet som nu innehåller 32 miljoner.

Även kommunalrådet Lars Rosander gläds åt överskottet.

– Alla i kommunen har bidragit på sitt sätt, säger han, och det är väldigt positivt.

Men även han ser stora utmaningar framöver. Som till exempel att budgeten för 2019 bara lutar åt ett par miljoner i överskott. Och inför 2020 jobbar man på ett budgetförslag som pekar mot ett underskott på 14.

När föregående års bokslut presenteras blir det så att säga startskottet på nästa års budgetarbete. Och det blir tuffa tag att få ner de 14 till noll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!