Rekordhöga elpriser väntas – stor skillnad i kommunen

Den här veckan väntas rekordhöga elpriser. Verksamheter och hushåll i södra kommundelen drabbas mest.

"Det kommer innebära ökade driftkostnader för kommunen såväl som hushållen och företagen. Det är allt annat än bra" säger kommunalråd Lars Rosander.

"Det kommer innebära ökade driftkostnader för kommunen såväl som hushållen och företagen. Det är allt annat än bra" säger kommunalråd Lars Rosander.

Foto: Audun Braastad/TT

Hultsfred2022-08-22 11:00

Det varnas för höga elpriser i södra Sverige. Under måndagen låg siffran på 5,8 kronor per kilowattimme i elområde 4, vilket är rekordhögt. I Hultsfred går elområdesgränsen och här märks stora skillnader beroende på var man bor i kommunen.

– Det här påverkar alla från hushållet till företagen och kommunen. Det är ju bedrövligt att det ska behöva vara på det viset och att vi i Sverige som egentligen har en god tillgång till el. Men att det är priserna i Europa som styr vad vi ska betala här. Jag tycker det är bedrövligt alltihop måste jag säga, säger kommunalråd Lars Rosander (C).

I elområde 3 låg siffran på fyra kronor under måndagen. Det var en skillnad på 1,8 kronor mellan de två elområdena som gränsar i Hultsfred. Beroende på var i kommunen man har sin verksamhet kommer man alltså att behöva betala mer för elen.

– Gjuteriföretagen här som har stort behov av el, de har ju kraftig konkurrensnackdel mot gjuterier i norra delen om vi jämför inom landet, säger han.

Lars Rosander menar att det borde ske en förändring.

– Dels de här områdena att de behöver tas bort tycker jag. Och dels själva prismodellen för hur elen prissätts håller inte.

Det är inte bara hushåll och företag som påverkas av de höga elpriserna beroende på var man bor, utan även andra verksamheter.

– Det är även ideella föreningar som får det svårt att gå runt i verksamheten. Med de betydligt ökade elkostnaderna och framförallt dem som använder mycket el.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!