HFK fick rekordstor gåva på 50-årsjubileet

Hultsfreds fotbollsklubb överraskades med en rekordstor gåva i samband med klubbens 50-årsjubileum. "50 000 kronor har vi aldrig fått någon gång av någon", säger HFK:s ordförande Patrik Stenbäck som blev rörd av generositeten.

Motions- och veteranklubben skänkte 50 000 kronor till Hultsfreds fotbollsklubb i samband med 50-årsjubileet.

Motions- och veteranklubben skänkte 50 000 kronor till Hultsfreds fotbollsklubb i samband med 50-årsjubileet.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-06-01 20:00

Nyheten i korthet

  • Hultsfreds fotbollsklubb (HFK) firade sitt 50-årsjubileum med ett rekordstort bidrag på 50 000 kronor från motions- och veteranklubben, en stödförening till HFK.
  • HFK, som har 550 medlemmar, fokuserar mest på barn- och ungdomsverksamheten.
  • HFK:s största utmaningar i dag är ekonomiska, men också att behålla barn och unga i föreningen.

Under lördagen var det full aktivitet på Knektavallen, där fotbollens dag arrangerades för fjärde året i rad. Samtidigt uppmärksammades Hultsfreds FK:s 50-årsjubileum. 

Vimmerby Tidning satte sig ner med Patrik Stenbäck i solgasset utanför kaffestugan för att få veta mer om jubileet och HFK:s verksamhet. Han berättar att klubben bildades efter en sammanslagning av två föreningar.

– 1917 startades Hultsfreds allmänna idrottsklubb. 1974 gick Malmen, som den renodlade fotbollsföreningen i Hultsfred hette, ihop med Hultsfreds AIK och blev HFK, Hultsfreds fotbollsklubb, säger Patrik Stenbäck.

undefined
"Vi satsar mest på barn och ungdomar", säger HFK:s ordförande Patrik Stenbäck som gläds åt att fler och fler flickor i Hultsfred spelar fotboll.

HFK har i dagsläget 550 medlemmar, varav 320 är aktiva fotbollsspelare. 

– Vi satsar mest på barn och ungdomar, säger Patrik Stenbäck som menar att klubben fyller en viktig funktion i Hultsfred.

– Vi har gjort en samhällstjänst i 50 år genom att bedriva verksamhet och hålla barn och ungdomar ifrån andra saker som kanske inte tillför kroppen och samhället så mycket.

Han gläds åt att barn och unga spelar fotboll i stället för att sitta klistrade framför sina skärmar. De senaste åren har allt fler tjejer börjat med sporten.

– Det har alltid varit en pojkdominerad verksamhet, inte bara i Hultsfred. Men förra året var det fler flickor än pojkar aktiva i vår verksamhet. Det är jätteroligt att flickorna hittar till gräsytorna.

undefined
Fotbollens dag arrangerades för fjärde året i rad. Totalt 15 matcher spelades för barn och ungdomar födda 2009–2016.
undefined
Många besökte fotbollsfesten på Knektavallen som fortsatte med en parkfest på kvällen.

HFK bedriver inte bara fotbollsverksamhet. Klubben arrangerar också Hultsfreds marknad och driver Rio bio i Hultsfred, vilket ger välbehövliga intäkter.

– Vi hyr alla våra grönytor av kommunen, säger Patrik Stenbäck som även konstaterar att det är dyrt att köpa in idrottsmaterial.

Vad är den största utmaningen för föreningen just nu?

– Den största utmaningen är ekonomin. Samtidigt är det en utmaning att behålla barn och ungdomar i föreningen. Det görs inte av sig självt, utan vi måste vara aktiva ledare, styrelse och föräldrar som hjälps åt och samverkar för att få barnen att vara kvar.

undefined
Gåvan på 50 000 kronor symboliserades av ett snöre med sedlar som Patrik Stenbäck fick dra upp ur en liten tunna.
undefined
Motions- och veteranklubben skänkte 50 000 kronor till Hultsfreds fotbollsklubb i samband med 50-årsjubileet.

Bara några minuter efter att Patrik Stenbäck berättat om klubbens ekonomiska utmaningar fick han ta emot en rekordstor penninggåva på 50 000 kronor från motions- och veteranklubben, som är en stödförening till HFK.

– Jag vet inte vad man ska säga, sa en omtumlad och rörd HFK-ordförande som menade att pengarna kommer att underlätta verksamheten.

– Nu klarar vi oss till marknaden åtminstone. Än en gång ett jättetack från Hultsfreds fotbollsklubb.

Motions- och veteranklubben gör allt från att hålla kiosken på Knektavallen öppen varje hemmamatch till att grilla korv på gågatan och dela ut information om HFK:s verksamhet i varenda postlåda i Hultsfred. Dessutom bemannar de två kiosker vid Dackarnas matcher och evenemang, och sköter campingen under GP-helgen i Målilla.

– Vi gör i stort sett allt som vi blir tillfrågade om, säger Anders Jutegård, en av eldsjälarna i motions- och veteranklubben.

– Utan de här herrarna och damerna klarar vi oss inte, säger Patrik Stenbäck.

undefined
"Vi hoppas att klubben hittar på något bra för pengarna", säger Anders Jutegård från motions- och veteranklubben.

Anders Jutegård var med när HFK bildades 1974 och spelade själv fotboll fram till 1982. Han har även varit lagledare i klubben och tränare för damlaget.

– Det är roligt att ha varit med hela vägen.

Han berättar att klubben har spelat i division 4 merparten av de 50 åren, men man har också varit uppe i division 3 och kvalat till division 2.

– 1999 vann vi Gothia cup. Det är vår största framgång på ungdomssidan.

undefined
Hultsfreds fotbollsklubb har 550 medlemmar, varav 320 är aktiva fotbollsspelare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!