Resandet har följt Gudrun genom hela livet

Redan som ung kände Gudrun Wicander Fridh att hon älskade att resa. Till och med den allra första tågresan till Oskarshamn med sin mormor kändes som ett äventyr.
Som 16-åring i början på 1970-talet åkte hon ensam till USA och äventyrslustan har sedan fortsatt att prägla hela hennes liv. Nu arbetar Gudrun som doktorand på Karlstad universitet, med ett projekt där man vill utforska hur informationsteknologi kan göra nytta i världens fattiga länder.

Gudrun Wicander Fridh har besökt många länder genom sitt forskningsarbete. Detta är en bild från Tanzania där hon träffade en kvinna från Masajfolket.

Gudrun Wicander Fridh har besökt många länder genom sitt forskningsarbete. Detta är en bild från Tanzania där hon träffade en kvinna från Masajfolket.

Foto:

Hultsfred2008-01-14 07:20

Gudrun Wicander Fridh bor i dag utanför Karlstad med man och vuxna barn, men resan dit har varit händelserik på fler än ett sätt. Redan under sina ungdomsår började Gudrun att planera för att resa, bland annat med att arbeta som servitris, kallskänka och städerska på hotell Hulingen.
- Jag kände tidigt att jag vill ut i världen och att jobba på skolloven gav mig ekonomi att komma iväg, berättar Gudrun.
Tillbaka i Sverige valde hon att utbilda sig till tandläkare i Lund, något som tog fem år.
Men sedan valde Gudrun en annorlunda väg att praktisera sina kunskaper.

Eskimåby i Alaska
Via en annons nappade hon på att som volontär arbeta som tandläkare i Jerusalem och där träffade hon en kvinnlig tandhygienist som var en "tvillingsjäl" som också ville utforska världen. Därför hamnade de båda tillsammans i en eskimåby i Alaska nära Berings sund och även hos en indianstam i Arizona, platser där det fanns tandkliniker men där man saknade personal.
- Vi arbetade för mat och husrum, men det intressanta var att träffa andra människor och lära känna andra kulturer, berättar Gudrun om de händelserika åren.
Väl tillbaka i Karlstad, dit Gudrun flyttat för att hon ville ha mer skog omkring sig, fortsatte hon sitt arbete som tandläkare.
Efter ett par år fick hon dock problem genom att hon utvecklade en allergi mot det fyllnadsmaterial i tänderna som tandläkare använder.
- Jag fick gå till arbetsförmedlingen när jag fyllt 40 år och jag visste egentligen inte alls vad jag ville eller kunde arbeta med.
Gudrun sökte en utbildning på Karlstad universitet, vilket på nytt blev en fascinerande upplevelse och en fortsättning på hennes resande och kontakter med människor i främmande länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om