RIK:s tjejdag bygger vilja för fotboll

För andra året i rad var det dags för Rosenfors IK att styra upp fjolårets premiär för den så kallade Tjejdagen. Fotbollscupen som lockade hundratals åskådare visade sig vara lika populärt i år när 140 tjejer kickade igång bollen på valborgsmässoafton.

HFK ger inte upp sina leenden trots att de förlorade 2 matcher och spelade 1 oavgjord. Finalmatchen blir avgörande, men att vinna är inte det roligaste tycker tjejerna. "Det är såklart att se på alla snygga domare!"

HFK ger inte upp sina leenden trots att de förlorade 2 matcher och spelade 1 oavgjord. Finalmatchen blir avgörande, men att vinna är inte det roligaste tycker tjejerna. "Det är såklart att se på alla snygga domare!"

Foto:

Hultsfred2016-05-02 15:58

– Detta är det bästa på året, berättar HFK-tjejerna med ett leende på läpparna.

140 tjejer födda 2004/2005 samlades under en strålande sol på Rosenfors idrottsplats under självaste valborg för att delta i fotbollscupen. Tio lag från Rosenfors, Södra Vi, 2 Hultsfred lag, 2 Vimmerby lag, Nässjö, Vetlanda/Bäckseda och Västervik möttes för att avgöra om Fair Play priset i fem spelade matcher var.

Gemenskap är grunden

Istället för att ha slutmatcher och spela om en speciell titel eller pris så avgör ett Fair Play pris för hur flickorna har spelat mot varandra och om de varit schyssta lagkamrater. För att alla ska få ta del av en utmärkelse lottades även priser ut o varje lag får pokal och godis i olika former. För att göra cupen lite extra spännande spelar alla lagen varsin finalmatch mot hemlig motståndare, som flickorna får reda på precis innan de knyter skorna och steppar upp på plan.

– Det viktigaste som vi i Rosenfors IK har tänkt oss att denna dag ska gå ut på är givetvis gemenskap och sammansvetsning. Det viktiga ligger i att spela boll, ha roligt och att lära känna varandra på plan berättar Niklas Hägg, ledare för Rosenfors IK.

Mycket planering

Med 140 spralliga tjejer och 300-400 spända åskådare som ledare, föräldrar och anhöriga samlade på en idrottsplats krävs mycket planering. Detta år jobbar tjejerna som 7 manna på plan och tanken är att utöka till 9 manna nästa år.

– Det ligger väldigt mycket planering kring en sådan här dag, förklarar Hägg. Styrelsen tillsammans med föräldrar och andra ledare jobbar med otroligt mycket idéer för förbättringar till kommande år för att göra det så bra som möjligt för flickorna som spelar. Det finns så mycket drömmar!

Kring fotbollssporten är det lätt att flickorna blir lite okoncentrerade på att ha roligt. Det ligger mycket prestation i sporter och därför spelar föräldrarna en stor roll vid sidan av plan.

– Det är viktigt att man hejar på alla och visar att det ska vara roligt. Man får inte ha några åsikter eftersom de är ännu lite för små för att förstå och att lägga press på, förklarar mamma Eva Svensson.

"Det bästa är snygga domare"

Från flera olika håll på de tre planerna hörs slagkraftiga hejarramsor från tjejerna som peppar varandra. Givetvis är det otroligt roligt att få göra mål och kämpa för en lagvinst, men att vara en del av en grupp och känna sig behövd och duktig är ändå det bästa med cuppen menar tjejerna i HFK (Hultsfred).

– Trots att vi har förlorat 2 matcher och spelat 1 oavgjord och endast har en match kvar i cuppen så har vi haft så himla roligt. Vi har varit med sedan första året och det bästa är att det bara är tjejer här och alla snygga domare, förklarar flickorna och fnisset sprider sig i gruppen.

För tjejerna i Vimmerby Gul ser matchresultatet lite annorlunda ut från de övriga lagen, men tankarna kring cuppen är desamma.

– Vi har vunnit varje match vi spelat vilket är jätteroligt, berättar Emilia Nachtweij från Vimmerby precis innan hon steppar upp på plan redo för att möta Hultsfred. Att spela boll tillsammans och att vara med i ett lag är speciellt.

Här tackar Södra Vi och Västervik av varandra för en god match.
Här tackar Södra Vi och Västervik av varandra för en god match.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!