Sprutor på löpande band i konserthallen

Nu är det andra tongångar i konserthallen, som tillfälligtvis förvandlats till vaccinationscentral där fyra sjuksköterskor fanns redo med sprutorna.

Sjuksköterskan Jacueline Mouran i full färd med att vaccinera mot covid-19. Hon och hennes tre kollegor hade full gärning på måndagen vid den tillfälliga vaccinationscentralen.

Sjuksköterskan Jacueline Mouran i full färd med att vaccinera mot covid-19. Hon och hennes tre kollegor hade full gärning på måndagen vid den tillfälliga vaccinationscentralen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-01-03 13:22

Även om det på måndagsmorgonen var långt till kapacitetstaket, så hade sjuksköterskan Jacqueline Mouran och hennes tre kollegor en jämn ström av Hultsfredsbor att ta hand om. Det första som skedde var att alla som kom fick ett munskydd att ta på sig. Morgonkön var lång, men avancerade snabbt, det var inte många sekunder mellan sticken i vaccinationsbåsen som tillfälligt hade satts upp på dansgolvet.

undefined
Marduk Bargabriel, platsansvarig, berättar att man har kapacitet att klara 1 000 vaccinationer om dagen. Lite mer än vad som behövdes i Hultsfred.

– Vi gör det här på uppdrag av region Kalmar län, berättar Marduk Bargabriel som är platsansvarig hos Norrköpingsföretaget Idoctor som svarade för etableringen i Hultsfred.

– Vi kommer att vara här i tre dagar. Måndag, tisdag och onsdag.

Att förvandla konserthallen utanför Hultsfred till vaccinationscentral var gjort på några minuter. Med skärmar som markerade vaccinationsbåsen, stolar som stod utställda med stora mellanrum på dansgolvet då man ska sitta ner en kvart efter vaccinationen, som en ren säkerhetsåtgärd.

undefined
Det var Norrköpingsföretaget Idoc som svarade för etableringen i Hultsfred på uppdrag av Region Kalmar län

Hittills har 1 487 personer fått bekräftad covid-19 i Hultsfreds kommun, enligt statistik från region Kalmar. Totalt 28 321 bekräftade fall i hela länet. Tanken med de tillfälliga vaccinationscentralerna är att göra vaccinet mer tillgängligt.

– Det är regionen som bestämt att vi ska vara här på Rock City, säger Marduk Bargabriel.

Sedan fortsätter turnén för vaccinationscentralen söderut till Högsby, Torsås och Emmaboda. Tanken är att det ska bli lättare att nå ut till människor som regionen haft svårt att nå. Rock City är centrum för all vuxenutbildning i Hultsfred numera.

– Från början var den här satsningen tänkt enbart för vårdpersonalen, säger Marduk Bargabriel, men nu har den öppnat även för allmänheten. Vi har kapacitet att ta emot 1 000 personer om dagen här, men så många bokningar har vi inte. Så det är väldigt gott om tider.

– Jag hade gärna sett mer information från regionens sidan om att vi är här, säger Marduk Bargabriel.

undefined
Det var många som fick sin tredje dos under måndagsmorgonen.

Men även om det är långt till kapacitetstaket i den tillfälliga vaccinationscentralen, så blev det inte några långa pauser för personalen som var på plats i Hultsfred på måndagen, då det på morgonen fyllde på bra med besökare.

– De flesta vill ju ha det avklarat tidigt, och det brukar alltid vara längst köer på morgonen. De flesta bokningarna är mellan nio och tio, säger Marduk Bargabriel.

undefined
Uppladdning, sprutor klara att användas till Hultsfredsborna som köade för att vaccineras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!