Ropar på hjälp: Elever är ensamma och saknar rutiner

Nu slår allt fler elever på gymnasiet larm – de klarar inte att plugga hemma. "Bara de senaste två veckorna har 15–20 elever ropat på hjälp", säger rektor Andreas Ekberg.

Ett problem som kommit upp är att eleverna har svårt att komma upp ur sängen. Många säger sig sakna rutin och disciplin för att klara studierna bra hemma.

Ett problem som kommit upp är att eleverna har svårt att komma upp ur sängen. Många säger sig sakna rutin och disciplin för att klara studierna bra hemma.

Foto: Martina Holmberg / TT

Hultsfred2021-02-12 20:00

På något annat sätt än "ett rop på hjälp" kan han inte kalla det. 

– Fler och fler elever frågar efter att få komma in på skolan, det upptäcks via elevhälsan eller att de själva kontaktat sin lärare eller rektor, säger Andreas Ekberg.

Det handlar om 15–20 elever senaste tiden, som skolan inte trodde skulle behöva plockas in.

– En del har fått besked att de får vara på skolan varje dag, andra utreder vi om det hjälper dem, så det inte är något annat som vi kan lösa.

Befarade du den här utvecklingen?

– Ja, men vi har inte kunnat uppskatta utsträckningen. Egentligen kom det nog senare än vi trodde, det tycks ha tagit ett tag innan det upptäckts eller man erkänt för sig själv att man inte klarar av det. Det kan vara skönt att inte engagera sig så mycket i början, men så upptäcker man att det inte håller när det blir långvarigt.

undefined
Ett problem som kommit upp är att eleverna har svårt att komma upp ur sängen. Många säger sig sakna rutin och disciplin för att klara studierna bra hemma.

Vad upplever eleverna är problemet med fjärrstudier?

– Det kan vara att hela familjen är hemma, så det inte är tillräckligt ostört. Eller att de är ensamma och har svårt att komma ur sängen. Många säger sig sakna rutin och disciplin för att klara studierna bra, men så har vi även de som mår dåligt av att sakna den sociala kontakten.

Vad gör skolan för att hjälpa de här eleverna?

– Vi hjälper dem att strukturera vardagen genom att låta dem komma in på skolan. I de fall som läraren är på plats sitter de i samma klassrum, annars deltar de i fjärrundervisningen här ifrån. På så sätt får eleven en rutin, blir inte kvar i sängen, utan är aktiv på lektionen. Vi har personal som tittar till dem och när eleverna väl kommit till skolan, finns det inte så mycket annat än att följa skolarbetet.

Hur tänker du kring framtiden, befarar du att det är ett växande problem?

– Mycket löser sig om vi kan börja ta in elever mer på skolan igen. Det blir ett annat om man har fjärrundervisning och vet att på måndag får jag komma till skolan igen, säger Andreas Ekberg.

Är du orolig att elever kommer lämna gymnasiet med ofullständiga betyg på grund av stora delar fjärrundervisning?

– Inte i dagsläget om vi kan börja gå över till att ha eleverna mer på plats, förmodligen blir det stor förändring vecka tio för våra elever. Det finns individer som kan ha påverkats negativt, men jag tror inte de är så många, de flesta klarar sina kurser på ett okej sätt. Så vida vi inte får en tredje våg, då blir jag orolig.

Karta: Hultsfreds gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!