Eftersom man inte sett någon konsekvensbeskrivning över vad försäljningen skulle innebära för församlingen, har man satt ihop en egen. Som bland att församlingshemmet är en nära tillgänglig lokal för minnesstunder, dopkalas och annat försvinner. Precis som vaktmästarlokaler, förråd, besökstoaletter och parkeringsplatser.
- Det skulle också betyda döden för kyrkliga syföreningen, säger Rose-Marie Nilsson som är aktiv i föreningen. För jag vägrar sitta i kyrkan och sy, som vi har fått besked om.
Det är stora delar av församlingsrådet som protesterar mot en eventuell försäljning. Men inte riktigt hela, det finns ledamöter som är mer inne på pastoratets linje och prioriterar verksamhet framför husägande.
- Men vi ser inget motsatsförhållande, säger Gunborg Nilsson, tvärt om är församlingshemmet en viktig del i verksamheten.
För det rör på sig en hel del i det över 100-åriga huset. Varannan vecka har syföreningen möte, Cafe Lönnen håller till där, en rad andra föreningar hyr in sig, församlingsrådet sammanträder. Och så vidare.
Till det kommer dopkalas, minnesstunder, cafégudstjänster, födelsedagsfiranden med mera.
Att ha tillgång till en närliggande lokal för minnesstunder lyfts fram särskilt, eftersom det skulle bli orimligt krångligt för rörelsehindrade att vara med.
- Det skulle betyda att de får göra tre taxiresor, om de ska behöva åka till Silverdalen för att vara med på minnesstunden efter begravningen, säger Inger Karlsson i församlingsrådet. I stället för att bara åka till kyrkan och tillbaka.
- Det kommer att få många att avstå från minnesstunden, befarar Gunborg Nilsson.
De pekar också på det faktum att församlingshemmet i Lönneberga inte är lämplig som privatbostad, med tanke på att den ligger inklämd mellan tre kyrkogårdar. Den nya, den gamla och askgravlunden.
I stället presenterar man en rad andra sparförslag som skulle kunna möjliggöra att behålla församlingshemmet i Lönneberga. Som till exempel att kyrkvärdarna själva sköter vaktmästeriet vid Gudstjänsterna. Något som skulle spara många arbetstimmar på ett år.- Så har vi haft det i 40 års tid, säger Gunborg Nilsson, men när vi kom med i Aspelands Pastorat skulle det vara vaktmästare i tjänst.
I församlingshemmet finns också en stor lägenhet på andra våningen. Den vill man se till att få uthyrd. Dessutom vill man se mer samarbete mellan församlingarna, med fler sammanlysta Gudstjänster. Och s slår man ett slag för det lokala närngslivet, man vill i högre grad anlita lokala entreprenörer vid renoveringsjobb. Det skulle ge både lägre pris och bättre kvalité anser man.