Kommunal satsning ska underlätta dressinflytt

Hultsfreds kommun är beredd att satsa pengar på stationsområdet för att möjliggöra flytten av dressinverksamheten.

"I och med att kommunen är beredd att satsa pengar är min förhoppning att det ska bli någonting bra i framtiden", säger kommunalrådet Lars Rosander (C) om flytten av dressinuthyrningen.

"I och med att kommunen är beredd att satsa pengar är min förhoppning att det ska bli någonting bra i framtiden", säger kommunalrådet Lars Rosander (C) om flytten av dressinuthyrningen.

Foto: Olof Carlson/Charlotte Madestam

Hultsfred2022-04-14 12:00

Som Vimmerby Tidning tidigare har berättat lämnar nio personer smalspårsföreningen på grund av den kommande flytten av dressinuthyrningen från Björkudd till stationsområdet i Hultsfred.

– Jag vet att många som är aktiva inte tycker att det är en bra lösning, men när det blir instängslat i Björkudd försvinner förutsättningarna att bedriva verksamheten där, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Det är Trafikverket som kommer att stängsla in Stångådalsbanan vid Björkudd, vilket innebär att det inte går att ta sig till dressinuthyrningen från Björkuddvägen från och med nästa sommar. Samtidigt försvinner möjligheten att köra till Björkudd via Sjövägen, även kallad strandpromenaden, som enligt den nya detaljplanen endast tillåter gång- och cykeltrafik.

undefined
Nästa sommar ska dressinuthyrningen flytta till stationsområdet i Hultsfred, vilket har väckt debatt.

– De säger att vi inte ska få åka på strandpromenaden. Men det är ingen strandpromenad, utan det är Sjövägen som kommunen har gjort om till strandpromenaden, säger Bengt Karlsson som lämnar smalspårsföreningen efter 20 år.

– De ska ovillkorligen se till att vi kommer upp till stationen. Då försöker de på alla möjliga sätt hindra oss att få hit turister, säger Svenne Rudén som varit ansvarig för dressinuthyrningen.

Sommaren 2022 kommer verksamheten fortfarande att finnas i Björkudd. Flytten av dressinuthyrningen är tänkt att ske först nästa år. 

– Då är kommunen beredd att investera i spårområdet vid stationen i Hultsfred för att möjliggöra det hela, säger Lars Rosander som konstaterar att det krävs spårseparering, stängsel, bodar för utrustning och ett ställe där man kan sälja biljetter.

undefined
Kommunalrådet Lars Rosander (C).

Från kommunens sida har man sett att både dressincyklingen och rälsbusstrafiken på smalspåret är av stort intresse för turismen.

– Jag tror att det kommer att öka än mer i framtiden. Man vill uppleva någonting och göra någonting. Att kunna samla det centralt i Hultsfred vid stationsområdet har vi från kommunens sida sett som att det blir något bättre av det hela.

Lars Rosander menar att de som jobbar frivilligt lagt ner ett fantastiskt arbete i Björkudd, men att det inte går att utveckla verksamheten där på lång sikt. Han hoppas att det ska finnas frivilliga krafter även i fortsättningen som vill vara med och driva verksamheten på ideell basis.

– I och med att kommunen är beredd att satsa pengar är min förhoppning att det ska bli någonting bra i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!