Rullstolsburen tar kamp mot gatstenen: "Nu är det krig"

Gågatan håller på att återställas och gatstenarna läggas tillbaka. Det får Elsy Larsson att rasa. "Jag vet att det finns ett löfte på att stenarna ska bort, nu är det krig", säger hon.

Elsy Larsson har gjort försök att stoppa arbetet med att lägga tillbaka gatstenen på gågatan. Hon hänvisar till ett löfte, att byta stenen mot släta betongplattor. "Ingen som inte sitter i rullstol vet hur ont det gör att åka över "gupp-i-gupp".

Elsy Larsson har gjort försök att stoppa arbetet med att lägga tillbaka gatstenen på gågatan. Hon hänvisar till ett löfte, att byta stenen mot släta betongplattor. "Ingen som inte sitter i rullstol vet hur ont det gör att åka över "gupp-i-gupp".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-06-26 06:00

Elsy Larsson bläddrar bland sina papper och plockar fram ett beslut från 2010. Då gjordes viss justering på gågatan, i syfte att öka tillgängligheten.

– Då tog man bort ett stråk av gatstenar närmast fastigheterna, och ersatte dem med släta betongplattor efter påstötningar från handikapprådet, berättar Elsy Larsson och fortsätter:

– Då uppgav kommunen att det inte fanns pengar till att byta ut all gatsten, utan det skulle göras när ekonomin tillät, minns Elsy.

undefined
Framför gallerian har gatstenar lagts tillbaka. "Just där färdtjänsten stannar för att släppa av äldre med rollatorer och rullstolsburna", säger Elsy Larsson.

Så när gatstenarna togs bort i samband med VA-arbetet såg hon fram emot att de skulle bort för alltid. Istället byttes lättnaden mot ilska, när gatstenarna började läggas tillbaka igen.

– Ett fält med gatsten är framför gallerian, just där färdtjänsten stannar för att släppa av äldre med rullatorer och rullstolsburna. Ingen som inte sitter i rullstol vet hur ont det gör att åka över "gupp-i-gupp". Det är ett rent helvete, ryggen tar jättemycket stryk.

Elsy Larsson kan inte längre hejda tårarna. Hon hade hoppats att gatstenarnas tid var förbi, nu när det fanns ett ypperligt tillfälle att byta till betongplattor.

– Ingen lyssnar på den lilla människan. Jag har legat vaken i natt, kunde inte släppa tanken. Jag gör inte det här bara för min skull, utan känner att jag måste ta strid för alla människor som sitter i rullstol eller går med rollator. Varför ska vi behöva åka runt, för att hitta släta passager. Nu är det krig, jag ska stoppa arbetet.

Elsy Larssons kamp fick också det resultatet att arbetet pausades en kort stund. Under tiden tjänstemän på kommunen letade efter någon form av protokoll eller beslut. Men något sådant hittades inte, utan arbetet fick klartecken att fortsätta.

Gunilla Aronsson (C) var ordförande i handikapprådet, då när frågan diskuterades.

– Frågan diskuterades flitigt och jag minns att jag var så nöjd med att kommunen började byta ut gatsten och att det sas att det arbetet skulle fortsätta successivt. Så sas det då, det vet jag, men det är ju många år sedan.

Idag heter det Tillgänglighetsråd och Per-Inge Pettersson (C) är ordförande:

– Jag har kommunicerat frågan med ÖSK och när coronatiden är över ska chefen komma till ett möte med Tillgänglighetsrådet och informera om hur kommunen jobbar för ökad tillgänglighet, rent generellt. Jag misstänker att den här frågan kommer att lyftas då.

Karta: Hultsfred centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!