Oppositionsrådet om viktigaste valfrågan

Som oppositionsråd kan det vara lätt att få känslan av att sitta i baksätet. Men så känner inte Tomas Söreling (S) oppositionsråd i Hultfred.

Det nya utegymet i Målilla är en del av utbyggnaden av Atlantenområdet. Nu hoppas Tomas Söreling att det ska bli ett i Mörlunda också.

Det nya utegymet i Målilla är en del av utbyggnaden av Atlantenområdet. Nu hoppas Tomas Söreling att det ska bli ett i Mörlunda också.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-09-03 19:00

Även om han inte håller i ratten, så är han – och de andra partierna i högsta grad involverade i navigeringen. Så vill han förklara den till synes slätstrukna debatten i Hultsfreds kommunfullmäktige. Den så kallade "Hultsfredsandan", där samarbete snarare än konflikter utmärker politiken.

– Det beror på, säger Söreling, att det mesta som finns att säga redan sagts i tidigare skeden. Då kan vi diskutera hit och dit för att hitta lösningar som vi alla kan vara med på. Exempelvis i budgetberedningen, där alla partier är med.

Men om ni är så eniga om allt, vad finns det då för skäl att rösta på just er?

– Ja, hm, ja vad finns det för skäl att rösta på de andra. Tomas Söreling ger inget entydigt svar, utan menar att var och en får bedöma helheten i politiken. Men visst, det här sättet att jobba kan ju upplevas som tråkigt, väljarna hör ju aldrig diskussionerna i bakgrunden.

Socialdemokraterna, som Söreling företräder i politiska sammanhang har förstås egna frågor att driva. Den kanske viktigaste frågan för Söreling just nu är att få fart på bostadsbyggandet i kommunen.

– Där måste vi ta krafttag, säger han. Det är många äldre som vill sälja sina villor, men vad har de att flytta till? Jo gamla lägenheter från 1970-talet.

För Tomas Söreling är det i garaget som han hittar sin avkoppling. Det finns mycket som ska göras. Vinterns projekt som hägrar är att renovera en gammal cykel.

– Jag fick den i 40-årspresent av jobbarkompisarna på Rosenfors Bruk, säger Söreling, det var över 20 år sedan och den är verkligen välanvänd.

Så den här gången blir det något utan motor. Men annars är motorintresset stort. Framförallt när det gäller speedway. 

– Det är ett intresse jag delar med min fru och vi är ofta på matcher. Både hemma och borta. Och jag ser verkligen fram mot GP här i Målilla. Vi köpte biljetter för ett år sedan...

Vimmerby Tidning träffar Tomas Söreling för valintervjun mitt i Målilla, ett rejält stenkast från termometerrondellen. Det här området har fått en rejäl ansiktslyftning och det är inte utan att han är lite stolt över resultatet, som han varit med att besluta om. En padelbana har kommit till, ett utegym och en ny cykelväg hela vägen utmed idrottsplatsen ända ner till bandybanan.

Dessutom har skolan fått en ny parkeringsplats på andra sidan, och tvärs över vägen, på handelsområdet pågår arbetet för fullt med att bygga vägar och infrastruktur. Även det en gammal S-fråga.

– Det är också positivt med satsningarna vi har gjort på att bygga ut särskilt boende, säger Söreling och tänker speciellt på den nya anläggningen som finns i Målilla. Det är en satsning på nästan en halv miljard i hela kommunen.

Men nybyggda lägenheter brukar inte vara billiga, blir det inte kostsamt för de äldre att flytta in?

– Det behöver det inte bli. Hyran blir dyrare, det är klart. Men samtidigt har vi varit noga med att se till att de får ett högre bostadstillägg.

Tomas Söreling ser också fram mot bygget av en ny brandstation i Rosenfors och hoppas att det kan komma igång så fort som möjligt. En ny modern brandstation som ska underlätta rekryteringen av brandmän i området.

När ambulansstationen i Virserum byggdes blev det aldrig något gym. Hur tänker ni där?

– Ett rum för fysträning hör till på en modern brandstation. Så för mig är det självklart att det ska finnas.

Lars Rosander, Åke Nilsson, Åke Bergh, Tommy Rälg  hjälper Tomas Söreling hjäl i sann Hultsfredsanda att ta första spadtaget i det nya bostadsområdet Herrstorpet. Ett projekt som ingår i förväntningarna på ökat bostadsbyggande.
Lars Rosander, Åke Nilsson, Åke Bergh, Tommy Rälg hjälper Tomas Söreling hjäl i sann Hultsfredsanda att ta första spadtaget i det nya bostadsområdet Herrstorpet. Ett projekt som ingår i förväntningarna på ökat bostadsbyggande.
Tomas Söreling (S)

Tomas Söreling kom in i politiken den fackliga vägen. Som väldigt ung jobbade han på Rosenfors Bruk, först som sommarjobbare men sedan fast.

– Efter ett par år blev jag tillfrågad av facket om jag ville bli kontaktombud och skyddsombud, berättar Tomas Söreling. Och samtidigt blev jag tillfrågad om jag ville gå med i partiet. 

Sedan gav det ena det andra och 1984 kom han med i kommunfullmäktige. Så om ett par år är det dags för 40-årsjubileum. På vägen har han haft en hel rad kommunala uppdrag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!