Så är coronaläget på skolorna - "Det går åt rätt håll"

Den långa marschen tillbaka till ett normalläge har börjat. Idag öppnar skolan för elever i årskurs nio igen.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef ser att utvecklingen går åt rätt håll när det gäller coronaläget på skolorna.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef ser att utvecklingen går åt rätt håll när det gäller coronaläget på skolorna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-01-29 13:52

– Det går åt rätt håll, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars som jämför dagens läge med hur det såg ut innan jul och i slutet på förra året.

– Januari och februari brukar ha hög sjukfrånvaro, men nu ser vi inga tecken på det. På gymnasiet är det cirka 6 procent av personalen som är sjuka. Och bland eleverna ser vi nästan ingen frånvaro alls.

Inte heller ser man någon spridning inom förskolan eller på grundskolan, tre elever har drabbats de senaste två veckorna, enligt Martin Snickars.

Det här gör att man vågar sig på att öppna skolorna för elever igen. Med största försiktighet och efter kontakt med smittskyddsläkare, betonar Snickars.

En tredjedel av eleverna åt gången kommer att finnas på plats, en vecka var fram till sportlovet. Redan den här veckan kommer årskurs nio att börja.

– Sedan blir det årskurs sju, och därefter åtta som kommer till skolan. Sedan är det sportlov och då kommer vi att ta nya beslut, säger Snickars.

Samma metod kommer också att tillämpas på gymnasiet. Här kommer dock elever med praktiska uppgifter att prioriteras.

Vuxenutbildningen på lärcenter fortsätter dock på distans.

Nytt är också att musikskolan öppnar så smått igen, även ute i klasserna. Den enskilda undervisningen är planerad att börja vecka sex och man tittar på möjligheten att starta även gruppundervisning. Däremot är orkestrarna satt på paus tills vidare.

– Så just nu ser det bra ut, men skulle det ändras kan det komma nya beslut med kort varsel, varnar Martin Snickars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!