Fyrverkeri till nyår? Detta gäller i Hultsfred

Fyrverkeri är för många en viktig del av nyårsfirandet. Nyårsafton är en av de få dagar på året som det är tillåtet att skjuta raketer.

Fyrverkerier får användas på nyårsafton. Den lokala ordningsstadgan säger att det är en av tre dagar på året när fyrverkeri får förekomma.

Fyrverkerier får användas på nyårsafton. Den lokala ordningsstadgan säger att det är en av tre dagar på året när fyrverkeri får förekomma.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Hultsfred2021-12-30 09:00

Enligt den lokala ordningsstadgan som styr fyrverkerianvändningen är det tillåtet att använda "pyrotekniska produkter" på Nyårsafton, Påskafton och Valborgsmässoafton, fram till klockan 01 nästa dygn. Vid alla andra tillfällen krävs tillstånd för att få skjuta.

Det är dessutom krav på tillstånd för att få sälja fyrverkeripjäser. Men att döma av antalet giltiga tillstånd, har intresset minskat markant i år.

– Vi har bara ett giltigt försäljningstillstånd registrerat, säger säkerhetssamordnare Ulf Bowein vid Hultsfreds kommun.

Tidigare år har det funnits betydligt fler fyrverkerihandlare i kommunen. 

– Men de tillstånden har inte förnyats, säger Ulf Bowein och kollar för säkerhets skull igenom listan en gång till. Men i nuläget har vi bara ett gällande tillstånd.

För ett par år sedan, 2019, infördes utbildningskrav för att få skjuta raketer med styrpinne. Detta sedan MSB funnit att dessa varit klart överrepresenterade i olycksstatistiken. 

– Sedan dess har intresset minskat för den typen av raketer, säger Ulf Bowein. Vad jag har hört är att flera tillverkare har upphört att tillverka dem.

I stället är det de så kallade "Tårtorna" som tagit marknadsandelar. Lådor som kan skjuta iväg en rad "raketer" upp i luften och skapa ett komplett fyrverkeri.

Regler för ett säkrare fyrverkeri

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har satt samman tio råd för säkrare fyrverkerier och för att i görligaste mån hindra att det sker olyckor med fyrverkeripjäser. Enligt myndigheten är det runt 100 personer i landet som skadas varje år av fyrverkeripjäser.

•Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

•Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

•Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

•Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

•Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

•Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

•Håll dig på behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.

•Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

•Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

•Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!