Så bra är folk på att sortera: "Törs nog inte fuska"

Efter jul- och nyårshelgerna står många hushåll med mängder av skräp och förpackningar av olika slag, vilket märks på återvinningscentralerna. " Ett ganska vanligt misstag nu är väl att julklappspapper hamnar i wellpapp-containern", säger Christian Jacobsson.

Ungefär 46 000 ton förpackningar av papper, plast och metall beräknas lämnas till återvinning via FTI:s insamlingssystem under jul och nyår, vilket motsvarar fyra kilo per invånare.

Ungefär 46 000 ton förpackningar av papper, plast och metall beräknas lämnas till återvinning via FTI:s insamlingssystem under jul och nyår, vilket motsvarar fyra kilo per invånare.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-01-04 05:00

Allt från presentpapper och lådor till chokladaskar och sillburkar behöver sorteras och återvinnas efter helgerna 

– Julgranar är det dåligt med än så länge men julklappspapper har vi en hel del. Jag vill inte påstå att mellandagarna är särskilt tunga för oss, på våren och sommaren när folk städar i trädgårdarna är det väldigt mycket mer aktivitet här, säger Christian Jacobsson på Kjesarkullens återvinningscentral i Hultsfred.

Christian har inga exakta siffror på hur mycket folk lämnar in i på återvinningscentralen vid jul och nyår men statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) visar att ungefär 46 000 ton förpackningar hamnar i deras system för återvinning i samband med de båda storhellgerna. Det innebär, enligt FTI, stora besparingar i utsläpp och bara plastförpackningarna som återvinns beräknas minska klimatavtrycket med 28 000 ton koldioxid. Christian Jacobsson tycker dessutom att folk är ganska duktiga på att sortera rätt.

– Vi har tagit bort de svarta sopsäckarna och kör bara med genomskinliga, då törs man nog inte fuska lika mycket. Vissa försöker ändå och allt som går att få ner i en säck vill man slänga i brännbart. Ett ganska vanligt misstag nu är väl att julklappspapper hamnar i wellpapp-containern men jag tycker också att folk är duktiga på att fråga om de är osäkra, säger Christian Jacobsson.

undefined
"Ett ganska vanligt misstag nu är väl att julklappspapper hamnar i wellpapp-containern men jag tycker också att folk är duktiga på att fråga om de är osäkra säger", Christian Jacobsson på Kjesarkullens återvinningscentral i Hultsfred.

Inte heller på återvinningscentralen i Vimmerby är det någon större julrusch, berättar Mikael Nilsson där.

– Det var en del i mellandagarna men just nu är det lugnt. Det kommer mycket kartonger och papper men det är inte i närheten av lika mycket folk som i semestertider när folk kommer med släpkärror. Hur duktiga folk är på att sortera är väldigt olika, det finns alla typer, både de som googlat på förhand hur de ska kasta saker och tar isär sina förpackningar men också de som inte är intresserade av att sortera och bara vill dumpa. Står vi i närheten då så säger vi till, säger han.

undefined
"Att källsortera julens förpackningar och lämna dem till återvinning är en liten men viktig insats som alla kan bidra med. Varje förpackning räknas och minskar vårt totala klimatavtryck", säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI, i ett pressmeddelande.

Mikael har dock märk skillnad och säger att allt fler sorterar bättre. Ett tips han kommer med gäller den vanliga papperskassen från matbutikerna, som enligt honom ofta sorteras fel.

– Den hamnar lite överallt, restavfall, tidningspapper och wellpapp, men den ska alltså vara i pappersförpackningar och ingen annanstans, säger Mikael Nilsson.

LISTA

Om du källsorterar en av dessa julförpackningar motsvarar det:

• Sillburk = drygt en mils resa med elbilen till julfirandet

• Glöggflaska = en bussresa på 18 km med kollektivtrafiken till glöggfesten

• Gröttub = brygga två kannor kaffe till julfikat 

• Chokladask = streama ungefär en sändning av Kalle Ankas jul

• Pepparkaksburk = lyssna på julmusik i mobilen i cirka en timme

Källa: FTI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!