Tänk på hur du kör – stora förändringar i Hultsfred

Nu gäller det att tänka på hur man kör. Förändringarna i centrala Hultsfred är många. Stopptecken har försvunnit. Gator enkelriktats (som inte gäller cyklister) och en hel del nya skyltar har kommit upp.

Största förändringen blir i korsningen Skolgatan-Storgatan. Eftersom Skolgatan blir huvudled, flyttas väjningsplikten till den långa raka Storgatan, som tidigare var genomfartsled.

Största förändringen blir i korsningen Skolgatan-Storgatan. Eftersom Skolgatan blir huvudled, flyttas väjningsplikten till den långa raka Storgatan, som tidigare var genomfartsled.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-08-16 21:00

Nu gäller det för bilisterna i centrala Hultsfred att tänka till. Det håller inte att köra som man alltid gjort. Allra minst i den olycksdrabbade korsningen Skolgatan–Storgatan. 

Sedan i tisdags har Skolgatan upphöjts till huvudled. Hela vägen från Lindblomskolan och ner till Parkleden. Det betyder att det inte längre är stopplikt för bilar och bussar på Skolgatan. Däremot är väjningsplikt för fordon på den långa, raka Storgatan, som dessutom blivit enkelriktad från korsningen och in till Tors Plan. Enkelriktningen gäller inte cyklister, som även fortsättningsvis får köra mot enkelriktat.

Även Oscarsgatan får väjningsplikt gentemot fordon på Skolgatan. Så det gäller att förarna har ögonen med sig, och inte låter "muskelminnet" styra.

Det är ett antal nya trafikmärken uppsatta att rätta sig efter. "Biltrafik förbjuden", "Förbud mot infart ned fordon", nya huvudledsskyltar och så vidare. Och stoppskyltarna på Skolgatan har tagits ner. Här har det blivit lite som tvärtom, när det gäller vem som ska väja för vem.

– Den här korsningen har varit lite otäck och olycksdrabbad tidigare, säger byggledaren Jennie Konradsson på ÖSK, men nu hoppas vi att det ska bli lite bättre och tydligare när linjerna blir målade i gatan. 

Det kommer att göras under onsdagen, och när allt är klart, kommer de nya trafikreglerna att träda i kraft på omgående.

– Besluten om de här förändringarna togs i trafiknämnden redan i maj i år, säger Jennie Konradsson.

Och att de är försänkta hos trafiknämnden betyder att de träder i kraft så fort skyltar och linjer är på plats. Det blir någon gång på onsdagseftermiddagen som de nya reglerna träder i kraft på riktigt.

– Jag har varit ute och besiktat skyltningen, säger Jennie Konradsson, och det ser bra ut.

Den trafikomlläggningen i centrum är en direkt följd av ombyggnaderna på Tors Plan. När allt är klart ska torget dela trafiken på Storgatan i två delar. I stället hänvisas trafiken till antingen Västra Långgatan eller Parkleden/Hagadalsgatan, för att komma från ena önden till den andra av samhället.

Den här omläggningen är bara en del av den totala förändringen och inleddes under tisdagsförmiddagen. Det som återstår är att måla nya linjer i gatan, ett jobb som kommer i gång under onsdagsförmiddagen.

Syklistern får köra mot färdriktningen på Storgatan.
Syklistern får köra mot färdriktningen på Storgatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!