Så går det med jättesatsningarna vid flygplatsen

Hur går det med solcellsprojekten vid Hultsfreds flygplats? Vimmerby Tidning har kollat läget med bolagen som ska bygga två stora anläggningar i närheten av flygfältet.

Två stora solcellsparker ska byggas vid Hultsfreds flygplats.

Två stora solcellsparker ska byggas vid Hultsfreds flygplats.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-09-30 13:00

I början av året rapporterade vi att byggstarten närmade sig för de båda solcellssatsningarna. Alight och Neoen ska bygga en gigantisk solcellspark vid start- och landningsbanorna på flygplatsen, samtidigt som Helios Nordic Energy planerar en liknande anläggning söder om flygplatsen.

undefined
Två stora solcellsparker ska byggas vid Hultsfreds flygplats.

För närvarande är Alight och Neoen sparsamma med information om sitt projekt.

"Vi gör framsteg", skriver Meredith Popolo, kommunikationschef på Alight, som uppger att trädfällning och lätt förberedelse av tomten pågår, men det är ingen stor byggtrafik på platsen.

Hon utlovar mer information om projektet i ett pressmeddelande framöver.

"När bygget fortsätter planerar vi att bekräfta fler detaljer om entreprenörer och nätägare."

undefined
En del markarbeten pågår vid flygplatsen.

Vimmerby Tidning har även varit i kontakt med Helios Nordic Energy.

"Solcellsprojektet som Helios utvecklat intill Hultsfreds flygplats har överlåtits till sin finansiär och ägare Nordic Solar AS som nu är i full gång med detaljprojektering och förberedelser för att snart starta upp markförberedande arbeten", skriver Andreas Tunbjer, vd på Helios Nordic Energy, och fortsätter:

"Helios kommer fortsätta att ha en central roll i projektet med både byggprojektkoordinering och därefter förvaltning av parken efter driftsättning. Byggstart med uppresning med pålningsarbeten och montage av solcellsmoduler kommer sannolikt att påbörjas under 3:e kvartalet 2024."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!