Så går det med saneringsprojektet

Det blev ett mer utdraget projekt än det var tänkt. Föroreningar i marken orsakade grus i maskineriet för Borgkrona AB.

40 000 kvadratmeter handelsområde är klart. Nu är det bara att börja leta efter intresenter. Lars-Åke Skoog och Stefan Svanberg från Borgkrona AB ser fram mot att dra igång på allvar nu när saneringen är klar.

40 000 kvadratmeter handelsområde är klart. Nu är det bara att börja leta efter intresenter. Lars-Åke Skoog och Stefan Svanberg från Borgkrona AB ser fram mot att dra igång på allvar nu när saneringen är klar.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-11-15 18:00

Men nu är det full fart framåt igen. Marken är sanerad och nu börjar Lars-Åke Skoog och Stefan Svanberg på allvar att marknadsföra det här området och försöka hitta aktörer som kan tänka sig att etablera sig i Hultsfred.

– Vi har en del kontakter som vi jobbar med, säger Lars-Åke Skoog.

– Men mer än så vill vi inte säga i dagsläget.

Det 40 000 kvadratmeter stora området har fått namnet Handelsplats Oskar, efter den närbelägna Oskarsgatan, som ju är lite av en pulsåder för Hultsfred. Det var i juni förra året som Borgkrona AB köpte markområdet, det gamla virkesupplaget intill Willys i Hultsfred, med målsättningen att förvandla det till ett handelsområde. Men innan det gick att göra någonting på området måste det till en markundersökning och det kom att ta tid. När de sedan hittade föroreningar på en del av området, så blev det ännu mer förseningar och kostnader. Totalt räknar Stefan Svanberg med att de fått lägga runt 400 000 kronor på markundersökningar och sanering för området.

– Men det var ingen speciellt stor sanering det handlade om, dioxinföroreningarna fanns på ett område på fem gånger fem meter ungefär. Och 40 centimeter djupt. Det blev ganska precis ett lastbilslass med förorenade massor som vi körde bort.

Sedan ett par veckor tillbaka är marken sanerad och klar, området är rensat från snårskog och helt tomt sedan Skanska flyttat ut sin verksamhet.

– Så nu kan vi börja marknadsföra det hör området på allvar, säger Stefan Svanberg. Det är ju Hultsfreds bästa läge.

Samtidigt handlar det om att få koll på statistiken, som till exempel att det i genomsnitt passerar 7 000 fordon per dygn på riksvägen ett stenkast från området.

– Det är lätt att visa vägen hit, säger Stefan Svanberg. Området ligger bra till.

Han berättar också att kommunen jobbar med en ny detaljplan. Inte bara för handelsområdet, utan också för Vartaområdet och närbelägna Oskarsgatan.

– Så när Vartaområdet är sanerat och klart kommer det att finnas 135 000 kvadratmeter att jobba med. Det kan bli riktigt bra för Hultsfred.

Någon tidsplan för när Handelsområde Oskar kan stå klart finns dock inte. Det hänger på hur det går med etableringarna.

– Vi kommer inte att bygga något på spekulation, säger Lars-Åke Skoog, men vi är öppna för att bygga om någon vill.

Och är det någon som vill bygga själv, så är man förstås öppna för det med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!