Åsknedlag i transformator slog ut elen i byarna

"Det small hårt och sedan syntes en stor rökpuff vid elcentralen" Berättar Ulla Karlsson från Näshult om åskan på söndagkvällen.

I den här stolptransformatorn slog åskan ner och strömmen och gjorde flera hushåll strömlösa i timmar.

I den här stolptransformatorn slog åskan ner och strömmen och gjorde flera hushåll strömlösa i timmar.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Hultsfred2021-06-29 08:00

Det var på söndagkvällen dagen efter midsommar som ett kraftfullt åsk och –regnväder drog in över kommunen. Riktigt illa blev det i byarna kring Mörlunda där blixtnedslag och åska skakade om rejält i hemmen. 

Vid 17-tiden slog åskan ner i en transformatorcentral vid Ulla Karlssons tomtgräns i Näshult, Mörlunda. Transformatorn försörjer flera hushåll i närheten som var strömlösa till 22-tiden på kvällen.

Björn Persson på Eons pressjour förklarar:

– En stolptransformator är en så kallad fördelningsstation som omvandlar 10 kilovolt till 400 volt. På flera ställen kring elnätet omvandlas elen ner till lägre spänningsnivåer för att komma ner till en ofarlig nivå för abonnenterna. När åskan slår ner frigörs energi i en sådan mängd att det går att jämföra med hela jordens energiförbrukning. Åskväder är alltid att betrakta som en smärre naturkatastrof och i bästa fall är det bara utrustningen som går sönder.

Enligt uppgifter från Eon var 1500 hushåll i området strömlösa under söndagkvällen.

I grusvägarna skapades stora vattensansamlingar och söder om sjön Maren uppstod en mindre kontrollerbar skogsbrand till följd av ett blixtnedslag.

Svanberga i Uppland toppade gårdagens nederbörd i med 42 millimeter. Den högsta rapporteringen i närheten av Hultsfred och Vimmerby var Orrefors med en nederbörd på 25 millimeter. 

– Vi har inte mätstationer överallt och det kan mycket väl ha kommit 30 millimeter lokalt, bekräftar Therese Fougmann, meteorolog på SMHI.

Ulla Karlsson i Näshult kunde se hur det började ryka från elcentralen genom sitt köksfönster.
Ulla Karlsson i Näshult kunde se hur det började ryka från elcentralen genom sitt köksfönster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!