Så har kylan påverkat: "Inte vanligt varar så länge"

17 dagar i rad med konstant minusgrader. Som kallast var det i Målilla i måndags, minus 21,2 grader. Vi har lyssnat runt hur kylan påverkat invånare och företag i Hultsfreds kommun.

Sally tycker om att vara ute, men promenaderna med matte Gunilla Martinsson blev inte fullt så långa, när det var så kallt mellan den 27 januari och 12 februari.

Sally tycker om att vara ute, men promenaderna med matte Gunilla Martinsson blev inte fullt så långa, när det var så kallt mellan den 27 januari och 12 februari.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-02-20 08:00

Det är lite oroligt när det är så kallt, så länge, tycker lantbrukaren Sten-Åke Karlsson i Jernudda, som drar en suck av lättnad att det blivit mer normala vintertemperaturer.

– Man får vara noga med att se till så det inte fryser någonstans och det är en ständig rädsla för att strömmen ska gå. Det första jag gjort på morgonen är att se så det kommer vatten i kranen. Nu får det gärna vara så här resten av februari, säger han.

Har du vidtagit några åtgärder under den kallaste perioden?

– Jag har dragit ner på ventilationen nattetid. Stallmiljön blir lite sämre, men man får öppna upp igen på morgonen. Sedan får man ju räkna med att det gått åt mer el.

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, räknar ihop 17 dygn i rad, mellan den 27 januari och 12 februari då det varit minus dygnet runt. Som kallast var det i måndags, minus 21,2 grader. Inte oväntat uppmätt under dygnet i Målilla.

Där efter har dygnets maxtemp varit uppe på plus. Som mest i tisdags, 1,8 grader. 

– Det sker definitivt inte varje vinter, att vi har så lång period med minus så långt söder ut i landet, säger han. Majoriteten av vintrarna på 2000-talet har varit varmare och när det varit kallt har det varit mer kortvarigt.

Hos Hultsfreds kommuns största arbetsgivare, Ikea Industry kan man inte härleda några extra störningar till den kyla som varit.

– Sedan är det alltid en större utmaning att tillverka spånskivor den här årstiden, exempelvis har vi ju en del motorer utomhus och materialet är kallt när det kommer in i vår process, säger vd Klas Franzén.

– Elpriset vet vi ju har varierat med kylan och det drabbar oss naturligtvis, eftersom vi gör av med ganska mycket el.

Har ni behövt skotta av taken hittills?

– Nej och det är väldigt positivt för det rör sig om stora ytor och kostar stora pengar rätt fort. Däremot har vi en utmaning i att klara halkbekämpningen, vi vill ju ha en säker arbetsmiljö så vi saltar lite extra och har även köpt in broddar.

På trottoaren längs med Lindblomskolan träffar vi på Gunilla Martinsson och hunden Sally. De har minsann inte bantat antalet promenader tillsammans, trots extremkylan.

– Nej, men de blir inte alls så långa. Sally tycker det är roligt att vara ute, men problemet är att det fastnar snö under tassarna, och så blir det is så hon får svårt att gå. Då lägger hon sig ner ibland, för att tina upp isen så hon kan fortsätta gå.

– Så blir det ju problem också när det är riktigt halt. Faktiskt halkade hon och sträckte sig härom dagen, då fick jag ringa efter husse så han fick hämta och köra hem oss.

På Jockes Tak & Plåtslageri i Målilla jobbar fyra anställda som inte hindrats av kylan.

– Vi har envisats med att byta ett villatak, mitt under den kylslagna perioden, så fick det bli planeringsmässigt den här gången, säger ägaren Jocke Blomberg.

– Annars försöker vi hålla oss inne i verkstaden när det kryper neråt minus 20 grader, då tillverkar vi och förbereder de plåtar som ska läggas och så har vi ju en del ventilationsservice som vi kan göra.

Vilken kroppsdel fryser man lättast om, enligt dig?

– Jag skulle säga händerna och fötterna, det är mycket stillastående arbete när plåtarna ska på plats. Annars är egentligen inte minus 20 grader det värsta för oss, för då är det oftast fina dagar, vindstilla och kanske är solen framme mitt på dagen. Då är minus tio grader och blåst det som är värst.

Sten-Åke Karlsson, lantbrukare från Jernudda, drar en suck av lättnad nu när kvicksilvret stigit i termometern. "Är lite oroligt när det är så kallt, så länge. Största oron är att det ska bli strömlöst", säger han.
Sten-Åke Karlsson, lantbrukare från Jernudda, drar en suck av lättnad nu när kvicksilvret stigit i termometern. "Är lite oroligt när det är så kallt, så länge. Största oron är att det ska bli strömlöst", säger han.
Varmast och kallast

27/1 -1,1 till -7,6, 28/1 -1,4 till -4,5, 29/1 -1,7 till - 6,4

30/1 -5,4 till -11,9, 31/1 -1,5 till -16,5, 1/2 -2,0 till -18,8

2/2 -0,5 till -10,1, 3/2 -1,9 till -7,1, 4/2 -5,7 till -14,1

5/2 -6,0 till -20,3, 6/2 -5,7 till -18,6, 7/2 -2,9 till -20,0

8/2 -3,5 till -9,2, 9/2 -4,6 till -7,0, 10/2 -4,2 till - 8,0

11/2 -6,5 till -10,3 och 12/2 -3,0 till -20,5

Kallaste uppmätta temperatur måndagen den 15/2: -21,2

Det dygnet var det också som störst spännvidd mellan plus 0,8 till minus 21,2

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!