Så hög månadslön får digitaliseringschefen

68 000 kronor i månadslön, extra pensionsavsättningar och rätt till distansarbete. Hultsfreds kommuns nyanställda digitaliseringschef har ett guldkantat anställningsavtal.

Hultsfreds kommun växlar upp sitt digitaliseringsarbete, bland annat genom att anställa en digitaliseringschef.

Hultsfreds kommun växlar upp sitt digitaliseringsarbete, bland annat genom att anställa en digitaliseringschef.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-05-31 06:00

I början av maj presenterade kommunen flera nya chefer. En av dem var Stefan Lind, som i dagsläget bor i Stockholmstrakten. Han fick tjänsten som digitaliseringschef i konkurrens med 22 andra sökande.

Varför valde ni just Stefan Lind?

– För att han har mångårig erfarenhet inom digitaliseringsbranschen och även erfarenhet från ledarskap på ett sätt som vi tror bäst ska gynna oss i Hultsfred, säger ekonomichef Henric Svensson.

undefined
"Jag har jobbat på ledningsnivå inom IT-branschen i många år, framför allt på konsultbolag", säger Stefan Lind som nu blir digitaliseringschef i Hultsfred.

Vimmerby Tidning har tagit del av digitaliseringschefens anställningsavtal, som gäller från den 1 september. Avtalet ger Stefan Lind en månadslön på 68 000 kronor, vilket innebär att han blir en av de högst avlönade cheferna inom kommunen. Utöver månadslönen avsätts 1 000 kronor extra per månad till hans tjänstepension.

Som jämförelse tjänar barn- och utbildningschef Martin Snickars 73 100 kronor i månaden, socialchef Marie Stjernström 68 300 kronor, HR-chef Kristina Ankarhamn Råsmark 65 000 kronor och miljö- och byggnadschef Elisabeth Karlsson 64 800 kronor.

– Jag ser att det är ett viktigt område för oss i kommunen att lyckas med, och jag tror att det är Stefan Lind som kommer att hjälpa oss att lyckas med det. För att kunna få möjlighet att anställa honom så var det de här nivåerna vi landade på, säger Henric Svensson.

undefined
Marie Stjernström, som är högsta chef på socialförvaltningen med över 500 anställda, tjänar bara några hundralappar mer än digitaliseringschefen.

Hur tuffa var förhandlingarna?

– Det var ett bra samtal hela vägen. Det är klart, han kommer från ett storstadsliv med en helt annan lönebild än vad vi har, så vi har fått mötas på halva vägen var.

Stefan Lind ser fram emot att jobba i Hultsfred.

– Det känns som att det är en liten kommun med en bra framåtanda och spännande idéer, säger han.

Hur viktig var lönen för att du skulle tacka ja till jobbet?

– Den är en pusselbit i det hela naturligtvis. Det är många saker som ska stämma när man skaffar nytt jobb, och lönen är en av dem.

undefined
Ekonomichef Henric Svensson var den som anställde digitaliseringschefen med en månadslön på 68 000. "Det var viktigt att få fram en överenskommelse som vi båda kunde gå med på", säger han.

Han blir chef över digitaliseringskontoret, med budget- och personalansvar.

– Digitaliseringskontoret är under uppbyggnad, säger Henric Svensson som uppger att Lind inledningsvis kommer att vara chef över två personer – IT-chefen och en utvecklingsledare.

Hur mycket är det tänkt att kontoret ska växa?

– Det får tiden utvisa. Vi har åtminstone ytterligare en tjänst som utvecklingsledare som vi ska tillsätta så snart det går.

Digitaliseringschefen har rätt att jobba på distans i snitt två dagar per vecka. Han har också möjlighet att gå ner i arbetstid.

– I våra diskussioner har jag varit beredd att bevilja tjänstledighet upp till 20 procent om han kommer att vilja det, men det är inget bestämt.

undefined
Kommunhuset i Hultsfred.

Om det är en så viktig tjänst för kommunens digitaliseringsarbete, varför är du då beredd att bevilja både tjänstledighet och distansarbete?

– Distansarbete ser jag inte som något negativt eller som en försvagning av något, snarare tvärtom. De flesta administrativa tjänster har möjlighet att jobba på distans idag och många möten, konferenser, utbildningar är dessutom digitala, säger Henric Svensson.

– Tjänstledighet kommer jag att bevilja upp till 20 procent utifrån att Stefan önskade den möjligheten. Jag tror som sagt på Stefan och att han kan bidra mycket i vår resa framåt, 80 eller 100 procent tjänstgöring tror jag har mindre betydelse. 

Stefan Lind förklarar den eventuella tjänstledigheten med sin kommande flytt till Hultsfred.

– Att flytta tvärs över landet är en rätt omfattande apparat.

Elisabeth Karlsson, chef för miljö- och byggnadsförvaltningen, har en månadslön på 64 800 kronor.
Elisabeth Karlsson, chef för miljö- och byggnadsförvaltningen, har en månadslön på 64 800 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!