Så jobbar socialtjänsten mot hedersförtryck

Hultsfreds kommun har möjlighet att placera flickor som drabbas av hedersförtryck på ett skyddat boende. "Vi använder i första hand familjehem", säger Christina Rendahl Tuvesson, sektionschef individ- och familjeomsorg barn och familj.

Individ- och familjeomsorgen i Hultsfred uppger att man inte har använt sig av det skyddade boendet för flickor som lever under hedersrelaterat våld och förtryck.

Individ- och familjeomsorgen i Hultsfred uppger att man inte har använt sig av det skyddade boendet för flickor som lever under hedersrelaterat våld och förtryck.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hultsfred2022-05-31 16:00

Nyligen berättade Vimmerby Tidning att Hultsfreds kommun gjort insatser mot tvångsäktenskap och annat hedersförtryck.

Via SKR, Sveriges kommuner och regioner, har kommunen ett avtal med Athena mitt nya hem. Företaget erbjuder skyddat boende med HVB-tillstånd (hem för vård eller boende) för flickor i åldern 14–18 år som lever under hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi har inte haft någon placerad där, säger Christina Rendahl Tuvesson som uppger att man inte heller placerat flickor som varit utsatta för hedersförtryck på andra boenden.

– Vi använder i första hand familjehem. Vi tänker att det är bättre för våra barn och ungdomar att vara på ett familjehem än på en institution. Det bästa är om vi kan lösa allting med öppenvård eller i nätverket. Är det heder kanske det kan vara svårt. Men det beror på vad det är för heder. Man måste titta på varje enskilt ärende.

undefined
Socialtjänsten har möjlighet att begära utreseförbud när ett barn är på väg att giftas bort utomlands.

Har ni hanterat den typen av ärenden? 

– Ja, säger Christina Rendahl Tuvesson som uppger att antalet hedersrelaterade ärenden inte varit särskilt många.

En del ärenden har gällt tvångsäktenskap.

– Det har förekommit, men vi kan inte säga hur många.

Hur jobbar ni med den typen av fall, när ni får reda på att en flicka är på väg att giftas bort?

– Det är väldigt individuellt. Socialtjänsten har möjlighet att begära utreseförbud – att man med hjälp av polisen kan få passen ogiltiga för barnen. Är det ett väldigt allvarligt fall, att flickan inte kan vara kvar hemma, så blir det någon form av placering. Sedan kan det vara öppenvårdsinsatser och information till familjerna om att det är olagligt i Sverige, säger Camilla Svensson, sektionschef individ- och familjeomsorg vuxen.

Har det hänt att ni har begärt utreseförbud?

– Nej, vi har tittat på det, men vi har inte uppfyllt kriterierna för det. Men det är alltid något som vi överväger när det kommer till situationer där barn ska föras ut ur landet. Det behöver inte bara handla om heder, utan det kan vara andra orsaker också, säger Camilla Svensson.

Hur vanligt är det att barn förs ut ur landet?

– För vår del har det inte varit särskilt mycket.

undefined
Individ- och familjeomsorgen i Hultsfred uppger att man inte har använt sig av det skyddade boendet för flickor som lever under hedersrelaterat våld och förtryck.

Men det har förekommit?

– Inte på den nivån, utan det är snarare att vi har fått veta att barnen är i ett annat land redan. Att vi har fått information om att barn befinner sig utomlands, men inte att vi har fått indikationerna innan.

Vilka orsaker har det varit till att barnen befunnit sig utomlands?

– Det kan vara lite olika anledningar. En del är vårdnadstvister och liknande, där den ena föräldern väljer att ta med sig barnen till ett annat land.

Vad gör ni i det läget, när ni får veta att ett barn befinner sig utomlands?

– Det är också väldigt individuellt. Om det till exempel är en pågående vårdnadsboendeprocess kan vi inte göra så mycket. Skulle det vara så att vi får indikationer på att ett barn far illa i ett annat land, eller kan komma att fara illa, tar vi kontakt med myndighetsdelarna i det landet som bistår, på samma sätt som vi bistår andra länder om det skulle handla om barn här.

Lyckas ni alltid att hjälpa de här barnen, eller händer det att ni inte lyckas med det?

– Det beror på vad som menas med att lyckas. Men vi försöker alltid göra det bästa för barnet utifrån den situationen och den möjligheten vi har.

Hedersförtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att upprätthålla gemensamma normer och värderingar som råder i den egna familjen/släkten eller ett större kollektiv. Det kan också handla om att återupprätta familjens eller släktens anseende om det skadats. Kontrollen av kvinnans sexualitet är en förutsättning för upprätthållandet av kollektivet och patriarkatet. Sådana föreställningar hör också samman med förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.

Källa: hedersfortryck.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!