I våras skapade kommunen ett evakueringsboende för 55 flyktingar i Stålhagen i Hultsfred, men lägenheterna togs aldrig i bruk. Migrationsverket hade inget behov av tillfälliga boenden för ukrainska flyktingar i Kalmar län.
Däremot kan det behövas mer långsiktiga boenden för flyktingar i bland annat Hultsfred framöver, och då ser lägenheterna i Stålhagen ut att komma till användning.
– Det är samma lägenheter som vi tänker att vi ska använda längre fram, säger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på socialförvaltningen.
Den 1 juli införs en ny lag som gör det möjligt för Migrationsverket att anvisa skyddsbehövande från Ukraina till kommunerna, som då tar över ansvaret för att ordna boenden. Syftet är att flyktingarna ska fördelas jämnare över landet.
– Ukrainarna har i första hand uppehållstillstånd till februari nästa år, sedan kan de uppehållstillstånden bli förlängda. Vi tänker att det är långsiktigt boende.
Anvisningstalen för kommunerna i länet har nu fastställts. Hultsfreds kommun anvisas preliminärt 80 ukrainska flyktingar, varav ett 40-tal redan bor i egna boenden i kommunen.
Hultsfreds kommun förbereder sig därför för att ta emot omkring 40 flyktingar efter sommaren, men har ännu inte tecknat några avtal med Migrationsverket.
– Vi har valt att avvakta tills vi vet förutsättningarna.
De exakta anvisningstiderna kommer att fastställas i dialog med Migrationsverket.
– Vi har tänkt att ett mottagande efter sommaren blir bra med tanke på barnen och deras möjligheter att komma in i skolan – att de får börja vid terminsstart.
Robert Andersson berättar att lägenheterna i Stålhagen har återlämnats till Hultsfreds Bostäder, men att man har en dialog om att kunna använda dem som flyktingboende.
Kommunen räknar med att ungefär hälften av flyktingarna kommer att vara i skolåldern.
– Det rör sig kanske om 20–25 barn till som ska in i skolan. Vi har sett att det är blandade åldrar på de som har kommit hit, så det blir ganska enkelt att fördela ut dem på olika klasser.
I första hand är det skolorna i Hultsfreds tätort – Lindblomskolan, Albäcksskolan och Hultsfreds gymnasium – som får ta emot elever, enligt Robert Andersson. Men ukrainska flyktingar har även möjlighet att bosätta sig på andra orter i kommunen.
– Då fixar vi skola på den orten där man bosätter sig.