Så många har nekats jobb på grund av vaccinkravet

En handfull personer har nekats jobb sedan Hultsfreds kommun införde vaccinkrav för nyanställda inom vård och omsorg. "Det har inte varit någon stor fråga", säger Ulrika Larsson, enhetschef för bemanningsenheten.

Syftet med vaccinkravet för nyanställda inom vård och omsorg är att skydda de äldre och mest sköra.

Syftet med vaccinkravet för nyanställda inom vård och omsorg är att skydda de äldre och mest sköra.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2022-01-05 06:00

Den 16 november beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att ställa krav på vaccinering mot covid-19 vid nyanställning av personal inom vård och omsorg. Beslutet gäller alla former av nyanställningar, tillsvidareanställningar, tidsbegränsade anställningar och timanställda.

– Det är inte konstigare än att vi ställer krav på körkort eller viss utbildning när vi anställer någon, sa kommunalrådet Lars Rosander (C).

Enligt Ulrika Larsson har sammanlagt 20–25 personer anställts inom LSS-verksamheten, äldreomsorgen och personlig assistans sedan vaccinkravet infördes.

Hur många har ni behövt tacka nej till?

– Det är inte många. Vi tror att det är fyra–fem stycken. De allra flesta vaccinerar sig och återkommer när de har tagit sina doser. Det har inte varit någon stor fråga. Jag vet en vikarie som har ifrågasatt det lite, men det har inte blivit mycket diskussion, säger Ulrika Larsson.

Hon tillägger att det ställs stora krav på personal som ska jobba inom kommunen. Vaccination är bara en av flera saker som kontrolleras.

– Det är inte säkert att de hade fått jobb även om de varit vaccinerade.

Hur lätt är det att hitta personal just nu?

– Utbildad personal är svårt, det är ett problem i hela Sverige. I stället får vi hitta lämpliga personer som vi sedan utbildar och lär upp, säger Ulrika Larsson.

Vaccinkravet gäller inte för personer som redan är anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!