Så många Hultsfredsbor har skulder hos fogden

129 489 998 kronor. Det är den samlade skulden som Hultsfredsborna hade hos kronofogden vid årsskiftet. Totalt är det 650 personer som delar på skuldbördan i kommunen.

Brev från kronofogden är sällan välkomna. Ofta är det tragiska livshändelser som ligger bakom att skuldfällan slår igen om någon.

Brev från kronofogden är sällan välkomna. Ofta är det tragiska livshändelser som ligger bakom att skuldfällan slår igen om någon.

Foto: Kronofogden

Hultsfred2021-01-21 12:00

– Det är något förvånande att Hultsfred går mot strömmen i riket när det gäller antalet personer, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogdemyndigheten. Generellt i landet har antalet personer ökat under året. Men i Hultsfred är det en liten minskning, från 655 till 650 personer. 5,72 procent av invånarna.

Summan av skulderna, 129 489 998 kronor är dock tämligen konstant, om än med en liten ökning. Det är inga större variationer under de senaste åren.

Jämfört med exempelvis Vimmerby ligger Hultsfred dock högt. Omotiverat högt tycks det.

– När det sticker iväg så här kan det oftast härledas till någon enstaka person, eller några få personer med väldigt stora skulder, säger Johan Krantz.

Den i Hultsfreds kommun som har de största skulderna är uppe i 6,5 miljoner, konstaterar Johan Krantz.

– Sedan har vi 25 personer i kommunen som har skulder på över en miljon var.

Den genomsnittliga skulden i landet till kronofogden, är 199 000 kronor.

När skuldfällan slår igen om någon handlar det mera sällan om överkonsumtion för lånade pengar, berättar han. 

– Det skulle man annars kunnat tro när man ser tv-program som Lyxfällan, säger han.

– Den vanligaste orsaken är att det inträffat någon livshändelse av något slag. Något som förändrar den ekonomiska situationen.

En skilsmässa, någon blir sjuk, arbetslös, eller kanske en personlig borgen kan vända upp och ner på den ekonomiska tillvaron och slår undan benen. Helt plötsligt finns inte pengar att betala med.

– Det drabbar påfallande ofta hushåll med lägre snittinkomster, säger Johan Krantz. Hushåll som lever med små ekonomiska marginaler och kanske helt saknar en buffert.

Statistiken visar att antalet kvinnor med skulder hos fogden har minskat en del under året. Men i stället har männen ökat en del. Men totalt sett ser Johan Krantz ändå en liten minskning av antalet skuldsatta.

Statistiken kan också visa att det är i åldrarna 55-64 som skuldbördan är störst. I den gruppen, 135 personer, ligger den samlade skulden på 36 827 810 kronor. I gruppen 18-25 år (52 personer) är skulden 1,9 miljoner kronor. I den senare gruppen hade sju personer utmätning på lönen.

Skulderna till Kronofogen varierar kraftigt mellan olika kommuner i länet. Högst ligger Högsby och lägst är Mörbylånga kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!