Så många jobbar på distans: "Jag har knappt ett kontor"

Distansarbete blir allt vanligare inom Hultsfreds kommun. I dagsläget har 95 kommunanställda möjlighet att jobba på distans. "Jag har knappt ett kontor", säger kommunchef Lars-Erik Rönnlund som bara ser fördelar med normaliseringen av distansarbete.

Kommunen har gjort en utvärdering av medarbetarnas distansarbete. "Vi fick ett väldigt positivt gensvar när vi gjorde den här utvärderingen", säger HR-strateg Anna Ingesson.

Kommunen har gjort en utvärdering av medarbetarnas distansarbete. "Vi fick ett väldigt positivt gensvar när vi gjorde den här utvärderingen", säger HR-strateg Anna Ingesson.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-12-24 14:00

Allting började med pandemin. Då blev distansarbete en naturlig del av vardagen för många verksamheter.

– Alla behövde ställa om. Efter pandemin gjorde vi våra riktlinjer och tog fram rutiner, säger Anna Ingesson, HR-strateg på kommunen.

95 medarbetare har i dag möjlighet att arbeta på distans. Majoriteten är tjänstemän inom de administrativa kontoren samt miljö- och byggnadsförvaltningen. Det visar en sammanställning som HR-avdelningen har gjort.

– Vi har den rutinen att man ska skriva en överenskommelse med sin chef. Vi har 95 sådana överenskommelser, som kan innefatta olika omfattning av distansarbete. Det betyder inte att man måste arbeta på distans eller att alla gör det, men det betyder att man har möjligheten.

undefined
Kommunen har gjort en utvärdering av medarbetarnas distansarbete. "Vi fick ett väldigt positivt gensvar när vi gjorde den här utvärderingen", säger HR-strateg Anna Ingesson.

Hur många dagar i veckan är det möjligt att jobba på distans?

– Vi har inga begränsningar där, men det vanligaste är 40 procent, två dagar i veckan, enligt överenskommelserna.

Finns det medarbetare som jobbar på distans fem dagar i veckan?

– Ja, det finns medarbetare som jobbar på distans under vissa veckor och sedan kanske kommer hit och är en längre period på plats.

En utvärdering har nu gjorts av distansarbetet. HR-avdelningen har genomfört intervjuer med några av medarbetarna och cheferna.

– Slutsatsen är att både medarbetare och arbetsgivare ser det som en förmån att kunna erbjuda och ha möjlighet att arbeta på distans.

Genom distansarbete kan de anställda skapa sig en lugn arbetsmiljö utan störningar. Bättre balans mellan arbete och privatliv är en annan fördel som lyfts fram. Kommunen kan också rekrytera personer som bor längre bort.

Ser ni några nackdelar?

– Under tiden har många enheter och förvaltningar skapat egna rutiner för att få det praktiska i vardagen att fungera, säger Anna Ingesson och tillägger att vissa saker inte går att göra på distans.

– Det har oftast att göra med fysiska dokument, posthantering och tillgängligheten för invånare. Det handlar också om att vi måste kunna hålla sekretess.

undefined
"Jag är nästan jämt någon annanstans än på mitt kontor, säger kommunchef Lars-Erik Rönnlund.

Kommunchef Lars-Erik Rönnlund konstaterar att människor blev tvingade till distansarbete under pandemin.

– Det var tufft för många. Men pandemin var speciell för oss alla. Den här normaliseringen av distansarbete som har skett nu tror jag bara är av godo, säger Rönnlund.

Genom att erbjuda distansarbete, vilket numera är frivilligt, har man kunnat bredda arbetsmarknaden.

– När jag läser utvärderingen säger flera av mina chefer att det är ett viktigt verktyg för att vara attraktiv.

Distansarbete är inte bara populärt bland medarbetare som bor längre bort, utan även bland de som bor nära arbetsplatsen. Rönnlund pekar på vikten av arbetsro.

– Jag tror att vi tjänar mycket som arbetsgivare på att en människa inte blir avbruten när de ska ge oss kvalificerade bedömningar och analyser.

Arbetar du själv på distans ibland?

– Jag har knappt ett kontor, så jag vet faktiskt inte vad distans är. Jag är nästan jämt någon annanstans än på mitt kontor, säger Lars-Erik Rönnlund som i dagsläget delar kontor med den administrativa chefen.

Ibland sitter kommunchefen hemma och jobbar.

– Jag är överallt, både hemma, på kommunhuset, i verksamheterna, på Rock City och hos företag.

Sitter du lite längre bort i världen också ibland och jobbar?

– Tyvärr gör jag det på min semester. Lagen säger att man ska ha fyra veckor i rad, det har knappt aldrig hänt mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!