Så många kommunanställda har fått avgångsvederlag

Ingen kommunanställd som blivit utköpt under de senaste åren har fått mer än tolv månadslöner i avgångsvederlag av Hultsfreds kommun.

Elva kommunanställda har blivit utköpta under perioden 2017–2021. Kommunalrådet Lars Rosander (C) menar att de högsta chefernas utköpsklausuler i Hultsfred följer den praxis som finns i landet.

Elva kommunanställda har blivit utköpta under perioden 2017–2021. Kommunalrådet Lars Rosander (C) menar att de högsta chefernas utköpsklausuler i Hultsfred följer den praxis som finns i landet.

Foto: Kollage Jimmy Larsson/Olof Carlson

Hultsfred2022-01-23 10:00

Vimmerby Tidning har tidigare granskat anställningsvillkoren för de högsta cheferna inom Hultsfreds kommun samt Hultsfreds Bostäder. Granskningen visade att såväl kommunchef Lars-Erik Rönnlund som bostadsbolagets vd Helena Grybäck Svensson har utköpsklausuler i sina avtal. 

Rönnlund har i dagsläget rätt till 24 månadslöner i avgångsvederlag och uppsägningslön om han blir utköpt från kommunen, medan Grybäck Svensson har rätt till 18 månadslöner. Efter ett visst antal år växer dock både kommunchefens och vd:ns fallskärm till 30 månadslöner.

Vi har gått igenom alla överenskommelser om avgångsvederlag som Hultsfreds kommun gjort under de senaste fem åren. Sammanlagt har elva anställda blivit utköpta från kommunen under perioden 2017–2021. 

– Jag vill inte säga att det är utköp, utan man träffar enskilda överenskommelser. Det ger både oss och den anställde goda möjligheter att få en bra lösning, säger personalchef Hans Andersson och fortsätter:

– Oss ger det en möjlighet att anställa någon annan, och den anställde ger det möjlighet att snabbt gå vidare till något annat. Det är en metod som ofta funkar väldigt bra. Det är inte den dramatiken som man kanske tror.

Fem av de elva anställda fick tolv månadslöner i avgångsvederlag. Övriga fick mellan sex och elva månadslöner. I kronor räknat uppgick det största avgångsvederlaget till 396 000 kronor.

Enligt Hans Andersson styrs avgångsvederlagets storlek av uppsägningstiden.

Är tolv månadslöner en övre gräns?

– Jag har varit med om mer längre tillbaka, men de senaste åren har det inte varit mer än tolv månader. Tittar du på lagen om anställningsskydd har du faktiskt 16 månader vid mindre än fem års anställningstid och så mycket som 24 månader om du har mellan fem och tio års anställningstid – om det skulle visa sig att arbetsgivaren inte har saklig grund. Det är en måttstock, men det är sällan man tvingas titta på det, säger Hans Andersson och tillägger:

– Som svar på din fråga: Ja, det finns en prislapp, men den vet man först när det har blivit rättsligt prövat.

Att en anställd blir utköpt kan bero på allt från samarbetssvårigheter till sjukdomar.

– Ofta är det att man har förlorat arbetsförmågan på grund av sjukdom och inte kan kvarstå i sin anställning.

Ibland har personen som anställts inte den kompetens som behövs för jobbet.

– Då kan man tycka att vi borde haft bättre kunskap innan vi gjorde anställningen, men vi är 1 400 anställda och ibland blir det fel.

Utöver avgångsvederlag har flera personer fått olika typer av omställningsstöd. Vilka förmåner som erbjuds varierar.

– Någon vill ha körkort, någon vill ha hjälp med att söka nytt jobb, någon annan är bara intresserad av den ekonomiska ersättningen.

När det finns ett förslag till överenskommelse kopplas kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) in.

– Det har föregåtts av mycket hantering. Utgångspunkten är alltid att hitta andra lösningar, kanske omplaceringar. Hittar man ingen utväg kommer man fram till ett förslag med den enskilde, säger Lars Rosander.

De största avgångsvederlagen som har betalats ut, tolv månadslöner, är betydligt mindre än vad kommunchefen och bostadsbolagets vd har rätt till i sina utköpsklausuler. Lars Rosander menar att Hultsfred inte avviker från andra kommuner i det avseendet.

– Sedan kan man tycka att det är en stor skillnad, men det följer de nivåer som vi har i landet, säger han.

Avgångsvederlag 2017–2021

2017

12 månadslöner (304 800 kronor)

12 månadslöner, 75 procent (216 900 kronor)

2018

8 månadslöner, 80 procent (140 800 kronor)

2019

12 månadslöner (361 800 kronor)

12 månadslöner (379 200 kronor)

2020

12 månadslöner (373 200 kronor)

11 månadslöner (396 000 kronor)

2021

6 månadslöner (171 900 kronor)

6 månadslöner (186 000 kronor)

8 månadslöner (287 200 kronor)

8 månadslöner (317 200 kronor)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!