Så många vill jobba i nya husfabriken

Intresset är stort för att jobba i ETC:s nya husfabrik i Hultsfred. "Väldigt många har hört av sig", säger Fredrik Fagerberg, projektchef på ETC Bygg, som avslöjar att fler företag kan komma att etablera sig i samma lokaler.

Tanken är att en handfull personer ska jobba i husfabriken, som kommer att startas på gamla Hultsfreds-Husområdet. På bilden syns Martin Johansson, Fredrik Fagerberg och Moa Paulin som alla jobbar på ETC Bygg.

Tanken är att en handfull personer ska jobba i husfabriken, som kommer att startas på gamla Hultsfreds-Husområdet. På bilden syns Martin Johansson, Fredrik Fagerberg och Moa Paulin som alla jobbar på ETC Bygg.

Foto: Pressbild

Hultsfred2023-10-11 05:25

I mitten av september kom beskedet att Hultsfred ska få en ny husfabrik. Nu har rekryteringen av personal till fabriken påbörjats, och enligt Fredrik Fagerberg är intresset stort.

– Det är väldigt många olika kompetenser som har hört av sig, säger han.

Hur många har visat intresse?

– Säkert ett 30-tal. Det är produktionsmänniskor och lite logistikmänniskor som har hört av sig. Mest från närområdet.

undefined
"Vi har en del andra partnerföretag som har ett intresse av att etablera sig på orten", säger Fredrik Fagerberg, projektchef på ETC Bygg.

Förutom husfabriken kan ytterligare verksamheter komma att etablera sig i samma lokaler i Hultsfred.

– Vi har en del andra partnerföretag som har ett intresse av att etablera sig på orten. Det är innovationsföretag som håller på med att renovera inom byggbranschen. Där finns en del väldigt smarta, nya produkter, säger Fredrik Fagerberg som räknar med att släppa mer information framöver.

– I den mån det blir som alla hoppas har de behov av lokaler och arbetskraft. Det är vår vision att kunna vara fler inom samma nisch som samsas i lokalerna och växer tillsammans.

När räknar ni med att börja anställa personal?

– Så fort jag har någon ledningsfunktion etablerad, säger Fagerberg som berättar att första steget blir att anställa en arbetschef för fabriken.

När räknar ni med att ha produktion i fabriken?

– Till våren behöver vi ha väggar som åker ner till Malmö, så vi måste komma igång med produktionslinan vid årsskiftet.

undefined
I Västerås har ETC byggt hyreshus i trä med solceller på taken.

I Malmö bygger ETC Sveriges största biobaserade bostadshus. Tanken är att personalen i Hultsfred även ska kunna åka ner till Malmö och jobba med projektet där.

– Vi kommer inte att ha en kontinuerlig produktion i Hultsfred, utan man bygger väggarna, sedan åker man ut och skruvar ihop dem på plats. Vi har ett 20-tal personer i våra byggprojekt. Jag kan tänka mig att det blir fyra-fem personer samtidigt i Hultsfred ungefär.

Vilken produktionstakt ska ni ha i fabriken?

– Det beror helt och hållet på projektingången. Vi vill inte ha människor i en fabrik som inte har någonting att göra. Det vi vet säkert i dag är våra egna projekt. Där kommer det i alla fall att vara ett halvårs produktion för vårt behov i Malmö. Sedan hoppas vi också komma igång med Hultsfredsprojektet, säger Fredrik Fagerberg och fortsätter:

– Vi har en marktilldelning i Hultsfred vid Herrstorpet. Vi hoppas producera de husen i fabriken också. Sedan har vi projekt så långt upp som till Skellefteå som är ganska nära förestående också. Det blir eventuellt småländska väggar som far till Skellefteå.

undefined
Tanken är att en handfull personer ska jobba i husfabriken, som kommer att startas på gamla Hultsfreds-Husområdet. På bilden syns Martin Johansson, Fredrik Fagerberg och Moa Paulin som alla jobbar på ETC Bygg.

Är tanken att ni även ska producera åt andra företag?

– Det hoppas vi på. Då kan vi verkligen skala upp verksamheten. Men byggbranschen är trög just nu.

Vad tror du om efterfrågan framöver?

– Jag tror att den kommer att vara mycket stor. När räntan stabiliseras och förhoppningsvis något krig tar slut så kommer bostadsbyggandet att ta fart igen. Då tror jag att vi har en väldigt bra position med den här produkten. Vi bygger bara klimatpositiva hus.

På Herrstorpet, Hultsfreds nya bostadsområde, planerar ETC att bygga både parhus och två olika flerfamiljshus.

– Det är planerat för ett tvåvåningshus och ett fyravåningshus. Men vi kommer inte att bygga alla på en gång. Vi får se hur många som vill bo där, men vi hoppas att det ska vara många. Sedan kan vi också erbjuda folk som vill ha ett nyckelfärdigt klimatsmart hus, exempelvis en villa, att vara totalleverantör av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!