Nu blir vattnet dyrare – stora investeringar orsaken

Nu får vi dricka vatten med andakt. Taxan räknas upp med 4,5 procent när 2021 blir 2022.

Vatten ska drickas med andakt efter årsskiftet. Det blir ordentligt mycket dyrare, när VA-taxan räknas upp med 4,5 procent vid tolvslaget.

Vatten ska drickas med andakt efter årsskiftet. Det blir ordentligt mycket dyrare, när VA-taxan räknas upp med 4,5 procent vid tolvslaget.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Hultsfred2021-12-31 18:34

– Det väntar stora investeringar, det tvingar fram den här stora höjningen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Det handlar bland annat om att säkra ledningarna mellan vattenverken i Hultsfred och Silverdalen samt mellan Målilla och Mörlunda.

Planer finns på att bygga nya överföringsledningar mellan vattenverken, så att de kan fungera som reserv för varandra i händelse av haveri. Sedan finns det massor av gamla ledningar som behöver bytas ut på de olika orterna. 

– De här investeringarna ska betalas av VA-kollektivet (de som använder kommunalt vatten och avlopp) och det får inte belasta skattebetalarna, säger Rosander, som också flaggar för att det kommer ytterligare höjningar i samma storleksordning framöver.

– Men det finns inga beslut ännu, säger han, vi tar ett år i taget. Men enligt prognoserna kommer det att bli aktuellt med fler höjningar framöver.

Rosander pekar också på att trots den stora höjningen, blir inte Hultsfred bland de dyrare kommunerna i landet.

– Vi ligger fortfarande kvar någonstans i mitten bland landets kommuner, säger han.

4,5 procent är i princip dubbelt upp mot andra taxehöjningar som redan är beslutade. Exempelvis kommer hemtjänstens avgifter att räknas upp med 2,2 procent efter årsskiftet. Grovt räknat handlar det om en uppräkning med två procent över hela linjen för övriga taxor.

Även renhållningen kommer att bli mer kostsam, även om inte storleken på höjningen är beslutad ännu. Men Rosander räknar med att frågan kommer upp på bordet hos kommunfullmäktige någon gång i februari - mars.

– Vi hade ett överskott på renhållningen för ett par år sedan, och då sänkte vi avgifterna. Men nu är överskottet uppätet och vi måste höja igen för att det inte ska bli underskott för sophämtningen, säger Lars Rosander.

När det gäller kultur och fritid blir det dock ingen taxehöjning i år.

– De räknar upp sina taxor vartannat år. Så det blir först nästa år de höjer priserna.

Det handlar då om hyror för idrottsanläggningar, avgift i simhallarna, om biblioteket och liknande inrättningar som sorterar under kultur- och fritidsförvaltningen.

Så invånarna i kommunen får räkna med att tillvaron blir lite mer kostsam från och med årsskiftet. En liten tröst är dock att kommunalskatten inte höjs. Det har inte gjorts sedan i mitten på 1990-talet. Så den är "fastfrusen" på nuvarande nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!