Så mycket dyrare blir vattnet nästa år: "Tuff höjning"

Stora investeringar väntar och de gamla vattenledningarna läcker som såll. Mellan 20 och 25 procent av vattnet försvinner på vägen.

Ett enkelt glas vatten är inte så enkelt. Det krävs en hel del innan det kommer i en kran nära dig. Men smakar det så kostar det. VA-taxan höjs med 4,5 procent nästa år.

Ett enkelt glas vatten är inte så enkelt. Det krävs en hel del innan det kommer i en kran nära dig. Men smakar det så kostar det. VA-taxan höjs med 4,5 procent nästa år.

Foto: Arkivbild

Hultsfred2021-04-28 13:32

För att klara förestående investeringar vill ÖSK höja VA-taxan med 4,5 procent nästa år. Och ytterligare höjningar väntar de kommande åren.

– För en normalvilla där man gör av med 150 kubikmeter vatten per år, betyder den här höjningen en prisökning med 381 kronor per år, kommunalrådet Lars Rosander räknar lite snabbt. Eller om man så vill 0,2 öre per liter.

Lägger man sedan till höjningen i år, fem procent, så går kostnaden upp med nästan tio procent på två år. Och höjningarna lär inte stanna där. 

– ÖSK har en plan för VA-taxan fram till 2027, säger Rosander. Den handlar om höjningar på 4,5 till sex procent per år.

– Jag är den förste att erkänna att det är en tuff höjning, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S), som tror att höjningen kommer att skapa en hel del diskussion framöver.

Inför 2021 var han och de övriga emot höjningen, men inför 2022 tycks motståndet ha svalnat en smula. Men sista ordet är inte sagt än, och det kraftfulla motståndet då grundade sig i en oro över hur pandemin skulle slå och en stundande lågkonjunktur. Och lite av den oron dröjer sig kvar i partiet. 

Under året kommer ÖSK att dra nya vattenledningar mellan Hultsfred och Silverdalen, och mellan Målilla och Mörlunda för att säkra vattenförsörjningen. Samtidigt planeras också flera stora saneringsprojekt, för att byta ut gamla ledningar. 

Höjningen får klartecken av KSAU men går vidare till budgetfullmäktige, nu juni månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!