Så mycket gick kommunen plus

Hultsfreds kommun är på väg mot ännu ett år med överskott i kassan. Låt vara lite lägre än beräknat. Men ett överskott är ändå ett överskott om än litet. Och 6,2 miljoner kronor är inte att förakta.

"Det kännsbra att kunna visa positiva siffror även om 6,2 miljoner är nära ett 0-resultat på en miljardbudget", säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Det kännsbra att kunna visa positiva siffror även om 6,2 miljoner är nära ett 0-resultat på en miljardbudget", säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-10-17 13:00

– Det känns bra att kunna redovisa ett överskott även om 6,2 miljoner är nära ett nollresultat på en miljardbudget, säger kommunalrådet Lars Rosander.

De olika verksamheterna presenterar minst sagt blandade resultat. Socialnämnden ser ut att gå back med 6,2 miljoner. Alltså lika mycket som det totala överskottet. Barn- och utbildningsnämnden är på väg mot ett underskott på 3,2 miljoner.

– Men det är ändå bättre siffror än vid den förra prognosen i april, säger Lars Rosander, då såg det mörkare ut.

Han poängterar också att i förhållande till budgetarna storlek är det ganska blygsamma underskott. För BUN handlar det om 1,2 procent och för socialförvaltningen 1,8 procent.

– Det är inte så stort, konstaterar han, men i kronor blir det ganska mycket.

Den torra sommaren och de många skogsbränderna gör också att räddningstjänsten är på väg mot ett kraftigt underskott i år. Prognosen talar om 3,1 miljoner minus.

– Men räddningschefen Michael Hesselgård sitter just nu och räknar på hur mycket som kan återsökas från staten, säger Rosander, men jag tror inte att hela underskottet kan täckas.

Andra underskott gent emot budgeten är att pensionskostnaden ökat med fem miljoner kronor. Vilket beror på fler anställda i kommunen och flera som fått högre löner.

Men det finns förstås också en hel del positiva avvikelser bland verksamheterna. Kommunstyrelsens område, Miljö och bygg, och ÖSK visar överskott på i runda tal en miljon vardera.

Likaså visar avskrivningarna och de finansiella kostnaderna bra siffror i prognosen.

– Men vi är alltid lite försiktiga med prognoserna, säger ekonomichefen Henric Svensson, vi vet att det brukar bli lite bättre siffror i bokslutet.

Överskottet på 6,2 miljoner är dock betydligt lägre än budgetmakarna räknade med för ett år sedan när budgeten gjordes klar. Då siktade man på ett överskott på 9,3 miljoner. Men riktigt så långt ser man inte ut att nå, enligt prognosen. Inte heller klarar man att leva upp till tvåprocentsmålet.

De kommunala bolagen drar sitt strå till stacken för att skapa överskottet. Hultsfreds Bostäder redovisar ett plus på tre miljoner, HKIAB två, och Emåbygdens vind 1,6 miljoner. Rock City ger ett litet överskott och de båda nya, Evensys och additivt teknikcentrum ger nollresultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om