Det visar de mätningar som Hultsfreds kommun gör av matsvinnet inom skolan, förskolan och omsorgen.
– Vi har köpt in ett digitalt system, säger servicechef Charlotte Andersen Risberg som berättar att tallrikssvinn och serveringssvinn mäts just nu, men att även andra typer av matsvinn har mätts under året.
Det nya systemet infördes i början av 2023.
– Matsvinnet har minskat. Det tycker jag är jättekul. Alla går in för det, både elever och vår personal i köken.
Vimmerby Tidning har tagit del av statistik över hur mycket mat som slängts under årets första tre kvartal. Det totala svinnet har minskat från 33,54 gram per ätande till 27,08 gram.
Ungefär hälften av det totala svinnet utgörs av tallrikssvinn, det vill säga mat som eleverna själva slänger i matsalen. Från första till tredje kvartalet har mängden tallrikssvinn per ätande minskat från 17,37 gram till 14,40 gram.
– Minsta lilla vi kan minska är bra, tycker vi.
Även om mindre mat slängs är tallrikssvinnet fortfarande högt bland högstadie- och gymnasieelever. De äter i samma matsal på Hultsfreds gymnasium.
– På låg- och mellanstadiet och förskolan har vi lärare som sitter med när eleverna äter, säger Charlotte Andersen Risberg som berättar att pedagogerna är färre i gymnasiets matsal.
– Det gör att vi har högre matsvinn där. Eleverna tar till sig mer mat. Magen blir mätt före ögat.
Målet är att matsvinnet ska minska ännu mer.
– Vi måste jobba mer med det, för det är en kostnad. Vi måste få med eleverna på tåget. Det är bättre att gå två gånger än att ta mycket på tallriken.