Så påverkas lokala mödravården av barnmorskebristen

Det är svårt att hitta barnmorskor i Hultsfred. En tjänst har varit ledig i flera år och behövt fyllas med inhyrd personal.

Eva Wester, som är avdelningschef för Mödrahälsovården i Hultsfred, berättar att man varit tvungen att anlita hyrbarnmorskor på grund av svårigheterna att rekrytera.

Eva Wester, som är avdelningschef för Mödrahälsovården i Hultsfred, berättar att man varit tvungen att anlita hyrbarnmorskor på grund av svårigheterna att rekrytera.

Foto: Kristina Westring

Hultsfred2021-11-09 16:00

Det råder brist på barnmorskor i nästan hela landet. Problemen är som störst inom förlossningsvården men finns även inom mödrahälsovården. 

Just nu ligger en annons ute för en tjänst hos Mödrahälsovården i Hultsfred och Eva Wester, avdelningschef för Mödrahälsovården och familjecentralerna i Norra Kalmar län, berättar att tjänsten varit ledig länge. 

– Vi har haft en vakans där under många år. Vi annonserar med jämna mellanrum men lyckas tyvärr inte hitta någon barnmorska på orten, säger hon.

Istället har man som många andra tvingats bemanna tjänsten med hyrbarnmorskor.

– Det är den bästa lösningen just nu. Då har det ändå varit samma personer som varit där, säger Eva Wester.

Vad beror det på att det är så svårt att rekrytera? 

– Det finns ingen som är barnmorska och bor här, det som är dilemmat. Det finns inget överflöd någonstans men även om det hade gjort det i exempelvis Västervik eller Oskarshamn så är det långt att åka till Hultsfred. Vi önskar såklart att vi hittar någon som bor i området och vill utbilda sig. 

Hos Mödrahälsovården i Hultsfred finns i dagsläget två tjänster som barnmorska. I Vimmerby finns tre och där ser det bättre ut med bemanningen.

– Där har det varit lite generationskifte men vi har lyckats ersätta de som gått i pension med nya barnmorskor, säger Eva Wester.

I Hultsfred är det än så länge ett tag kvar innan anställda går i pension.

– Vi hoppas kunna lösa det innan det är dags, säger Eva Wester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!