Så ska äldreboendena klara värmeböljan utan AC

Till helgen väntas varmt väder men i och med corona så kan äldreboendena inte använda sig av fläktar och AC för att kyla ner de boende.

I och med corona så får inga fläktar eller AC användas på äldreboenden. I Hultsfreds kommun ser man till att hålla temperaturen nere genom mycket dryck, fotbad och genom att hålla stängt.

I och med corona så får inga fläktar eller AC användas på äldreboenden. I Hultsfreds kommun ser man till att hålla temperaturen nere genom mycket dryck, fotbad och genom att hålla stängt.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Hultsfred2020-08-13 15:00

Enligt SMHI förväntas den maximala dygnstemperaturen att landa på mellan 26 och 30 grader de kommande dagarna. En värmebölja är påfrestande för de flesta och ännu mer för personer i riskgrupper. 

I år går det inte att använda AC och fläktar på boendena på grund av corona-pandemin. Därför får man använda sig av andra metoder för att kyla ner de boende.

– Det är mycket dricka, svalkande så gott det går, skugga och fotbad, så det blir svalt för dem, säger Katarina Dunhage Jakobsson är verksamhetschef för vård och omsorg i Hultsfreds kommun. 

Hon tycker inte att de äldre har farit så illa av värmen hittills, genom att se till att det är stängt så behålls en ganska sval innertemperatur. 

– Jag tror att det har blivit ganska naturligt för oss att tänka i de här banorna eftersom det har varit så många år med varma somrar. Jag tror att vi är ganska förberedda men sen är det klart att det är värre eftersom vi inte kan använda AC och fläktar i år. Jag tycker personalen är jätteduktiga på att tänka på brukarna, att de ska ha det bra och svalt. 

Förutom de boende så påverkas också personalen av värmen. Vi har tidigare rapporterat om att man införskaffat kylkragar på prov till personalen, något som fallit väl ut enligt Dunhage Jakobsson.

– Vi tog hem några stycken för att några skulle få prova och de tyckte att det var jättebra. Så vi har beställt hem mer nu, så det ska finnas överallt där de vill ha. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!