– Vi har haft ett möte med lokalpolisområdeschef Anders Pleijel i Västervik, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Där ville vi få råd om vad vi kan göra mer i samarbete med polisen för att bromsa brottsligheten.
Resultatet av mötet blev att polischefen överlämnade en "önskelista" med flera viktiga punkter, där tidiga insatser prioriteras högt. Polisen lyfter fram vikten av att Hultsfreds kommun jobbar i två parallella steg. Moment ett, enligt polisen, är att se till att skolan har tillräckliga resurser att stödja ungdomar med behov.
"Det har visat sig vara en avgörande anti-kriminogen framgångsfaktor", anser polischefen, som i en skrivelse till kommunen också pekar på att kommunen har en stor andel invånare med utländsk bakgrund, vilket även kräver ett utökat föräldrastöd och integrationsstöd.
Totalt föreslår polisen sex punkter, som kommunen kan jobba med för att minska brottsligheten.
Det första är att öka antalet fältarbetare inom socialförvaltningen, en tidig upptäckt är en viktig faktor för att förhindra att barn och unga anammar en kriminell livsstil, anser Anders Pleijel.
Lugn och ro i skolan är också en av förutsättningarna för att fler ska ta sig igenom skolan med godkända betyg.
Föräldrastöd och integrationsstöd är också en viktig del i det förebyggande arbetet. Och då tänker polischefen inte bara på ungdomarna, utan även på föräldrarna som kan behöva stöd, för att axla sitt föräldraansvar.
Polischefen föreslår också att det inrättas speciella insatsgrupper, där socialtjänst, skola, polis och fritidsverksamhet ingår.
– Där har vi kommit långt, säger Lars Rosander, vi har redan ett samarbete inom vad vi kallar ÖSAM, där vi kan följa ungdomar både i skolan, och på fritiden. På så sätt kan vi jobba övergripande mellan de olika förvaltningarna.
Polischefen föreslår också att det inrättas en speciell mottagning för unga i missbruk. Maria Ungdom i Sockholm framhålls som en förebild i polisens handbok för narkotikabekämpning. Polisen ser ett behov av något liknande även här, där ungdomar smidigt ska kunna förmedlas en mottagning där de kan få specialistvård.
– Nu kommer den här listan från polisen att skickas på remiss inom kommunen, säger Lars Rosander, Barn-och utbildningsnämnden, Kultur och Fritid och socialförvaltningen så få möjlighet att titta på punkterna. Sedan kan vi prata ihop oss och kanske komma på ytterligare konkreta åtgärder.