Så ska du agera om du ser en hund i en varm bil

Tänk dig en solstekt parkeringsplats. Hettan dallrar över asfalten. Vid en av bilarna står en folksamling och diskuterar. Det visar sig att det ligger en hund i bilen. Här får du råd på hur du ska agera.

Med riktiga burar att åka i, och en rejäl lucka att öppna. Så ska det vara tycker både labradoren Garbhan och matte Charlotta Johansson i Hultsfreds Brukshundklubb.

Med riktiga burar att åka i, och en rejäl lucka att öppna. Så ska det vara tycker både labradoren Garbhan och matte Charlotta Johansson i Hultsfreds Brukshundklubb.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-06-11 09:00

Och som knappt reagerar när någon böjer sig fram och knackar på rutan. Det är en situation som man inte vill uppleva. 

Vad kan man göra i det läget?

– Man kan försöka få kontakt med ägaren på något sätt, om det är vid en affär kan man gå in och be personalen där ropa upp ägaren till den aktuella bilen.

– Man kan också ringa 112 och be att få tala med polisen, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarhamn, som läst på om rutinerna. Då kan man få råd och hjälp med hur man kan göra.

Han berättar att det egentligen handlar mycket om bedömningar. Men mycket handlar om att försöka se hur hunden mår. Om den är väldigt plågad av värmen och hur pass akut läget verkligen är.

– Det finns paragrafer om nödsituationer, säger han och får man inte fatt i ägaren och polisen inte hinner fram kan man få klartecken på telefon från polisen att krossa en ruta på bilen. Det är bra om det finns vittnen.

På sin hemsida beskriver länsstyrelsen i Kalmar hur man kan se tidiga tecken på att en hund håller på att få värmeslag.

Tidiga tecken på värmeslag är att hunden börjar flåsa och får röda slemhinnor i munnen. Hunden blir också allmänpåverkad, söker skugga och, eller blir apatisk. Vissa hundar löper större risk att drabbas än andra, större hundar är mer känsliga, de har svårare att avge värme, och faktorer som ålder och sjukdomar spelar också in.

– Det är viktigt, säger Hultman, att man tänker sig för när man parkerar bilen. För även om man ställer den i skuggan när man kommer, så flyttar sig solen.

– Det finns rättsfall som säger att det kan vara djurplågeri att lämna en hund i en varm bil, säger Hultman vidare. Straffskalan för det är böter eller fängelse upp till två år. Påföljden döms ut efter graden av allvar.

Så bara en kort stund senare kan den stå mitt i gasset. Och då stiger temperaturen snabbt i bilen. Mätningar som Kennelklubben gjorde för några år sedan visar att med 22 grader och sol, rusar temperaturen upp till 38 grader på en timma och 47 grader på två timmar. 

– Det bäst är att undvika att ta hundarna med sig om det inte är absolut nödvändigt, säger Emma Kennmark i Hultsfreds Brukshundklubb.

Men om man måste, är det bra att ha burar eller grindar, så att man kan lämna bilen med luckan öppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!