Så ska skolans matsal förändras

Charlotte Risberg, chef för serviceenheten, vill tänka nytt och modernt. Med både eleverna och personalens bästa för ögonen.
Det finns pengar avsatta för gymnasiets matsal i nästa års budget och förhoppningen är att kunna ta ett helhetsgrepp.

Charlotte Risberg, verksamhetsansvarig, samt enhetscheferna Annika Österberg och Annie Hermansson ser fram emot att få ta ett helhetsgrepp för matsalen på gymnasiet. Med både eleverna och personalens bästa för ögonen. Foto: Charlotte Madestam

Charlotte Risberg, verksamhetsansvarig, samt enhetscheferna Annika Österberg och Annie Hermansson ser fram emot att få ta ett helhetsgrepp för matsalen på gymnasiet. Med både eleverna och personalens bästa för ögonen. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2016-10-12 07:00

– Mitt mål är att göra det mer trivsamt för eleverna och samtidigt förbättra arbetsmiljön för personalen, säger Charlotte Risberg. Plus att jag hoppas att lokalerna kan börja användas mer flitigt.

Vill ta ett helhetsgrepp

Tanken var egentligen att byta ut möblerna redan under jullovet. 200 000 kronor finns budgeterade i syfte att skapa en tystare och mer trivsammare matsal. Något i stil med en restaurangmiljö.

Men– tanken har vidareutvecklats och nu har Charlotte Risberg en förhoppning om att kunna ta ett helhetsgrepp.

– Vi måste tänka nytt och modernt. Och inte minst funktionellt för att få ett bättre flöde i matsalen, vilket i sin tur skapar en tystare och lugnare miljö för alla.

Mycket kritik

Långa köer och ont om sittplatser har fått både föräldrar och elever att rikta stark kritik mot hur det fungerar i gymnasiets matsal, som är underdimensionerad för dagens elevantal.

För en vecka sedan skrev vi om att 830 portioner hade serverats på 75 minuter i en matsal med 220 sittplatser.

– Den matematiken går inte ihop, då blir det väldigt stressigt för eleverna – och oss, sa kokerskan Monica Karlsson.

Ny liner

Nu finns det planer på en ny liner, vilket skulle skapa ett bättre flöde i matsalen och förbättra för personalen.

– Allt finns än så länge bara i tankarna, men vi har pratat om en hästskoformad liner. Då kan personalen gå in i mitten och fylla på mat löpande utan att bryta köerna och på så sätt får vi ett bättre flöde, berättar Charlotte Risberg, som tänker ta en expert till hjälp för att hitta bästa tänkbara lösning för Hultsfred.

Charlotte Risberg hoppas på politikernas stöd. 

Frågan ska diskuteras inom det närmaste och får hon ett ja inom en snar framtid ska matsalen kunna vara moderniserad och mer funktionell utifrån dagens behov till höstterminen 2017.

– Jag ser också framför mig hur eleverna, förutom att äta i matsalen, även ska kunna sitta där i en soffhörna och kunna studera i lokalen.

– Dessutom tänker jag mig att matsalen ska kunna användas mer flitigt. Det är en stor och fin lokal som bara nyttjas fyra timmar mellan tio och två, sedan står den tom. Det är dags att tänka nytt och rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om